WEGETARIAŃSKI BIO

*OLD FRIENDS Kimchi vegan mild (300g) - BIO (f)

Dodaj recenzję
Kod: 5904722221079
Kimchi to znacznie więcej niż kiszona sałatka - to dziedzictwo koreańskiej kultury kulinarnej i narodowe danie łączące w sobie wszystkie pięć znanych nam smaków (smak słodki, smak słony, smak gorzki, smak kwaśny, umami (umame)) Zawiera probiotyczne bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Przygotowany według oryginalnej receptury wyłącznie ze świeżych warzyw i przypraw BIO. >> Produkt niepasteryzowany. >> Produkt 100% naturalny

Kimchi vegan mild - BIO

 KIMCHI to zasolone, odpowiednio doprawione warzywa, fermentujące w specjalnej mieszance ziół, chilli i sosu rybnego lub sosu sojowego, jeżeli jest przygotowane w wersji wegetariańskiej.

Old Friends KIMCHI produkowane jest w Polsce, w manufakturze firmy i powstaje z polskich warzyw: kapusty pekińskiej, marchwi, czosnku i białej rzodkwi. KIMCHI Old Friends swój unikalny smak zawdzięcza starannie dobranej mieszance przypraw z koreańskim chilli gochugaru oraz tradycyjnemu koreańskiemu sposobowi kiszenia „kimjang”. 

KIMCHI ze swoim wyrazistym smakiem wspaniale sprawdza się w roli niskokalorycznej przekąski lub przyprawy do dań. Wnosi do każdej kuchni akcent świeżości i zaskoczenia. Delikatna, chrupka struktura i przebijająca się słodycz idealnie dopełniają zarówno cięższe, bogate w tłuszcz mięsne dania, jak i aromatyczne zupy, czy lekkie, kolorowe śniadania z jajkiem i tostem w tle. Dodatek KIMCHI w kilkanaście minut zamieni każdą resztkę ryżu, makaronu, tofu, pozostałości warzyw, czy mięsa w pełny smaku posiłek z egzotycznym 'twistem'. Z KIMCHI wszystko smakuje lepiej.

 

Masa netto: 300g

Producent: OLD FRIENDS

Pochodzenie: Polska

Skład: kapusta pekińska*, rzodkiew biała*, marchew*, czosnek*, imbir*, papryka mielona ostra* (0,5%), sos sojowy*, cukier trzcinowy*, sól.

*produkt pochodzący z certyfikowanych upraw ekologicznych

Wartość odżywcza w 100ml produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 121/29
Białko (g): 1,68
Węglowodany (g): 3,14
W tym cukry (g): 2,35
Tłuszcz (g): 0,52
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,14
Sól (g): 0,95

Alergeny: soja

Warunki przechowywania: Przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 14 dni od otwarcia. 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK 

Bez cukru: NIE

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Spring rolls z kimchi
Spring rolls z kimchi

SKŁADNIKI:

  • 50 g papieru ryżowego
  • 1 marchewka
  • pęczek świeżej kolendry
  • 100 g Old Friends KIMCHI
  • 1 mango
  • 100 g kiełków mung
  • ½ zielonego ogórka
  • 100 g makaronu ryżowego
  • listki świeżej mięty
  • 30 g fistaszków (orzechów arachidowych) Sos fistaszkowy:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 40 ml soku z limonki Eko Wital
  • 90 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego

 

Dressing miętowo- pomarańczowy:

  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z limonki Eko Wital
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego chili
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 10 listków posiekanej mięty

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy sos fistaszkowy. Masło orzechowe rozcieramy z wodą, następnie dodajemy sok z limonki, sos sojowy, płatki chili i drobno posiekany imbir i całość dokładnie mieszamy.W drugiej miseczce przygotowujemy miętowo – pomarańczowy dressing, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Marchewkę, mango i ogórka kroimy w słupki (julienne). Kimchi odsączamy z soku i drobno siekamy. Przygotowujemy ciepłą wodę. Jeden listek papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 3 sekundy i układamy go na desce. Na nim układamy warzywa, kiełki mung, kimchi, mango, makaron ryżowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu oraz miętę i kolendrę. Zostawiamy po 3 cm z każdej strony, aby móc zawinąć sajgonkę. Na początku zawijamy boki do środka, następnie zawijamy w rulon. Postępujemy tak z każdą kolejną sajgonką. Gotowe podajemy z sosami, posypane fistaszkami oraz świeżą kolendrą.