BIO

Kurkuma ekologiczna świeża - kłącze (250g) - BIO (I)

(1 Opinii) Dodaj recenzję
Kod: 282440???????

Kurkuma, to ceniona przyprawa która wchodzi w skład mieszanek orientalnych i jest też bardzo ceniona na bliskim i dalekim wschodzie, szczególnie w Indiach.  Należy do rodziny imbirowatych i nazywana jest również szafranem indyjskim. W kuchni azjatyckiej, jeszcze wiele stuleci prze naszą erą, kurkuma była stosowana do barwienia potraw, nadając im charakterystycznej, żółtej barwy. Poza swoimi właściwościami smakowymi i aromatycznymi, kurkuma posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne, uważana jest wręcz za najsilniejszy suplement diety. Przez ludy azjatyckie była wykorzystywana do łagodzenia objawów skurczów mięśniowych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych czy stanów zapalnych.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Peru

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

 

Obecnie naukowcy odkryli różne inne cudowne właściwości tej przyprawy, m.in:

- chroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Kurkumina zawarta w kurkumie działa przeciwutleniająco i pobudza organizm do działań obronnych;

- poprawia pamięć i sprawność mózgu, opóźnia zniszczenia powodowane przez rożne choroby, pomaga przyspieszyć procesy naprawcze w ludzkim mózgu;

- pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez wpływ na poprawę działania komórek śródbłonka tj. wyściółek naczyń krwionośnych;

- pomaga zapobiegać nowotworom. Badania naukowe dowiodły że kurkuma pomaga zahamować wzrost komórek nowotworowych, szczególnie w jelicie grubym;

- pomaga w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera poprzez wpływ na zmniejszenie stresu oksydacyjnego.

- łagodzi objawy chorób stawów, poprzez właściwości przeciwzapalne kurkuminy;

- opóźnia procesy starzenia organizmu oraz pomaga w walce z chorobami wieku starczego;

- posiada właściwości przeciwbólowe. Odpowiednie dawki spożycia kurkumy obniżają uczucie bólu pooperacyjnego czy bólu stawów;

- kurkuma obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu.

Biorą pod uwagę statystyki, Hindusi, którzy często doprawiają swoje potrawy kurkumą, kilkukrotnie rzadziej chorują na różnego rodzaju nowotwory.

Jedzmy więc kurkumę, coraz częściej! Można ją nabyć nie tylko jako przyprawę w proszku, ale również jako świeże kłącze. Kłącze kurkumy, poza leczniczą kurkuminą zawiera również inne cenne dla organizmu związki, dlatego najlepszy efekt uzyskamy jedząc całą roślinę.

Korzeń kurkumy ma lekko pikantny smak, doskonale podniesie walory smakowe potraw, może być również składnikiem pożywnych, zdrowych i rozgrzewających koktajli.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak
EC

ok

Przepis

Bułeczki z farszem z ciecierzycy, z marchewką i sosem jogurtowym
Bułeczki z farszem z ciecierzycy, z marchewką i sosem jogurtowym

Pyszne, chrupiące bułeczki z aromatycznym naleśnikowym farszem z ciecierzycy na długo zachowają  świeżość. Są pyszne,  pożywne i smakują najmłodszym. Idealne na drugie śniadanie do szkoły oraz na nadchodzące imprezy karnawałowe.

SKŁADNIKI:

  • 4 bułeczki pełnoziarniste z ziarenkami
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 170 ml wody
  • 180 g małych cukinii
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1⁄4 łyżeczki kurkumy
  • 3 łodyżki majeranku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Do sosu jogurtowego

  • 200 g jogurtu sojowego
  • 2 łodyżki mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól

Do marchewek

  • 2 duże marchewki
  • 1 szalotka
  • 7 zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka marynowanych kaparów
  • 5 łodyżek tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • sól

                          

PRZYGOTOWANIE:

Na sitko wyłożone cienkim płócienkiem wylać jogurt tak, aby odciekł i stał się gęściejszy (jeśli jest bardzo gorąco, lepiej wstawić go na ten czas do lodówki). W misce wymieszać mąkę i skrobię z dużą szczyptą pieprzu, kurkumą i ½ łyżeczki soli. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać łyżką tak, aby uzyskać ciasto naleśnikowe (raczej płynne). Odstawić przynajmniej na 2 godziny. Posiekać szalotkę z oliwkami i kaparami, wyłożyć na patelnię z oliwą i tymiankiem. Podsmażyć przez 5 minut, następnie dodać marchewki pokrojone w słupki (0,5 x 4 cm), doprawić solą i smażyć jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i doprawić octem. Jogurt wlać do miseczki, posolić i dodać posiekaną miętę, pokrojony na plasterki ząbek czosnku i oliwę: wymieszać. Cukinie pokroić na zapałki i poddusić przez 7–8 minut z ząbkiem czosnku, solą i 2 łyżkami oliwy. Po zdjęciu z ognia doprawić listkami majeranku. Wrócić do ciasta naleśnikowego: wymieszać je z proszkiem do pieczenia, dodać uduszone cukinie. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy; kiedy się rozgrzeje, wy lewać małe placki z ciasta naleśnikowego. Smażyć po 5 minut z każdej strony, do wyczerpania ciasta. Bułeczki rozkroić, posmarować sosem jogurtowym, położyć smażone placuszki z cukinią i marchewkę, nakryć górnymi połówkami.    

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.