ORGANIC Mak niebieski ekologiczny (200g) - BIO
Mak niebieski 200g ORGANIC - EKO
Masa netto: 200g
Skład: mak niebieski* 100% (składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Producent: Bio Planet
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
SKŁADNIKI:
- 200 g suchego maku mielonego
- 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
- 50 g mąki gryczanej białej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
- ½ łyżeczka sody
- sok z ½ cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki wybranego oleju
- wybrana substancja słodząca do smaku
Lukier:
- 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.
* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl