BIO

LA SELVA Pomidory pelati (całe) BIO (550g) - LA SELVA

Dodaj recenzję
Kod: 8018759000044
Producent: LASELVA
100% pomidorów z Toskanii bez dodatku soli. Rosnące w słońcu pomidory zbiera się dojrzałe i przetwarza tak szybko jak to możliwe, aby zachować ich świeżość. Obrane pomidory to podstawowy składnik dań kuchni śródziemnomorskiej, ale mogą też stanowić składnik różnego rodzaju zup, kremów czy szejków warzywnych.

Pomidory pelati (całe) BIO

Masa netto: 550g 

Producent: LA SELVA

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj producenta: Niemcy

Kraj pochodzenia składników: Włochy

Składniki: pomidory 100%*

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 
Węglowodany (g): 3,2
 - w tym cukry (g): 2,6
Tłuszcz (g): 0,3
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Błonnik (g): 0,9
Białko (g): 1,1
Sól (g): 0,02

Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą ICEA

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

 

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką
Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką

Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do kraju nad Sekwaną prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne francuskie danie - letni ratatouille. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

Przygotowanie:

Letni ratatouille:

Warzywa dokładnie umyć. Następnie przekroić bakłażana wzdłuż na 4 części usunąć końcówki po obu stronach i wyciąć gniazda nasienne stanowiące wnętrze bakłażana, tak aby pozostała skóra wraz ze ścisłą tkanką przylegającą (ok 2-3 centymetrową przy skórze). Bakłażana pokroić w 2 centymetrową kostkę. Identycznie postąpić z cukinią. Paprykę oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę. Pomidory pokroić z kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić najpierw bakłażana, smażyć ok. 2-3 minuty, następnie dodać cukinie, po kolejnych 2 minutach dodać paprykę i smażyć jeszcze chwile. Na koniec dodać pokrojonego pomidora wraz z sokiem i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusić do miękkości warzyw, pomidory powinny się lekko rozgotować, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi.


Grzanka Czosnkowa:
Bułkę pokroić na plastry lub na ćwiartki, a następnie natrzeć sosem utworzonym poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią oraz solą i pieprzem.


Składniki (4 porcje):
- Bakłażan - 1 sztuka (ok 200-300g)
- Cukinia - 1 sztuka (ok 200 g)
- Pomidory w puszce - 2 opakowania (ok 600 g)
- Papryka mix - 3 sztuki (ok 300 g)
- Oliwki zielone - 1 opakowanie (150 g)
- Zioła prowansalskie - do smaku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (ok 30 g)
- Czosnek - 3 ząbki (ok.15 g)
- Bazylia świeża - 1 pęczek
- Bagietka razowa - 1 sztuka (ok 200 g)
- Sól i pieprz, ostra papryka - do smaku