DARY NATURY Anyż gwiazdkowy cały (30g)
Kod: 5902741000422
Producent: DARY NATURY
Główne zastosowanie anyżu gwiaździstego to aromatyzowanie wyrobów cukierniczych, alkoholi, likierów i kompotów. Jest również doskonałą przyprawą do dań z drobiu i wieprzowiny, pieczonej ryby, do małży i zup. Pochodzi z południowych Chin i Wietnamu. W medycynie stosowany jest do łagodzenia objawów kolki, reumatyzmu, a także do aromatyzowania leków przeciwkaszlowych. Do deserów, ciast, kompotów i mięs oraz jako zaprawka do alkoholu.
Więcej
Masa netto: 30g
Producent: Dary Natury
Składniki: Anyż gwiazdkowy 100%
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Domowy zakwas buraczany
Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków
- liście laurowe
- czosnek
- ziele angielskie
- goździki
- cynamon
- jałowiec
- anyż
- jabłko suszona
- śliwka wędzona
- 3 litry wody
- skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!