BIO

(S) Awokado ekologiczne FUERTE 1szt. - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 3420

Awokado odmiany Fuerte charakteryzuje się gładką zieloną skórką. Kształt owocu przypomina gruszkę, czyli występuje zwężenie w górnej części. Smak jest delikatny, kremowy.

 

Awokado można użyć do smoothie, dipów, sałatek, guacamole, kanapek, ale równie świetnie nadaje się na przekąskę solo. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczów, awokado nadaje jedwabiście kremową konsystencję sosom, więc jest wartościową alternatywą dla śmietany. Na słodko wykorzystuje się awokado do sernika, deserów (np. z limonką) oraz lodów domowej produkcji. Do przepisów z użyciem awokado używa się nie tylko miąższu, ale także jego pestkę, którą po starciu na tarce można wkomponować w musli, sałatki, zupy. Starta i zaparzona wrzątkiem pestka awokado tworzy pobudzającą metabolizm herbatkę, z kolei starta pestka wymieszana z letnią wodą jest wartościową maseczką do twarzy i włosów. Dla cierpliwych jest jeszcze możliwość wyhodowania z pestki własnego drzewka awokado

Masa netto: Przeciętnie owoc waży ok 150-250 g

Producent: Pronatura

Dystrybutor: Eko-Wital

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Składniki: ekologiczny owoc awokado Fuerte

Przybliżone wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 707,1 kJ/ 169 kcal
Węglowodany (g): 4,1
Tłuszcz (g): 15,3
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,8
Błonnik (g): 3,3
Białko (g): 2
Sól (g): 0

Warunki przechowywania:

Niedojrzałe awokado można przechowywać w temperaturze pokojowej, co przyspieszy dojrzewanie owocu. Dojrzałe należy przechowywać w lodówce. Ok godzinę przed przygotowaniem posiłku należy owoce wyjąć z lodówki, co usprawni ich obróbkę. Niewykorzystaną połówkę awokado (koniecznie z pestką) można skropić sokiem z cytryny, co uchroni je przed ciemnieniem, kolejno owinąć w folię i schować do lodówki. Zużyć w możliwie najkrótszym czasie.

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Nietestowany na zwierzętach: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Sałatka łosoś - awokado
Sałatka łosoś - awokado

SKŁADNIKI:

 

Gotowa lista zakupowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę opłukać. Pokroić w kawałki łososia, awokado i sera feta oraz w plasterki rzodkiewką. Wszystkie składniki razem wymieszać. Polać sosem balsamicznym. Na koniec posypać pestki dyni oraz kiełkami. Podawać z chrupkim pieczywem.