(S) Awokado ekologiczne FUERTE 1szt. - BIO (I)
Awokado odmiany Fuerte charakteryzuje się gładką zieloną skórką. Kształt owocu przypomina gruszkę, czyli występuje zwężenie w górnej części. Smak jest delikatny, kremowy.
Awokado można użyć do smoothie, dipów, sałatek, guacamole, kanapek, ale równie świetnie nadaje się na przekąskę solo. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczów, awokado nadaje jedwabiście kremową konsystencję sosom, więc jest wartościową alternatywą dla śmietany. Na słodko wykorzystuje się awokado do sernika, deserów (np. z limonką) oraz lodów domowej produkcji. Do przepisów z użyciem awokado używa się nie tylko miąższu, ale także jego pestkę, którą po starciu na tarce można wkomponować w musli, sałatki, zupy. Starta i zaparzona wrzątkiem pestka awokado tworzy pobudzającą metabolizm herbatkę, z kolei starta pestka wymieszana z letnią wodą jest wartościową maseczką do twarzy i włosów. Dla cierpliwych jest jeszcze możliwość wyhodowania z pestki własnego drzewka awokado
Masa netto: Przeciętnie owoc waży ok 150-250 g
Producent: Pronatura
Dystrybutor: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Składniki: ekologiczny owoc awokado Fuerte
Przybliżone wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 707,1 kJ/ 169 kcal
Węglowodany (g): 4,1
Tłuszcz (g): 15,3
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,8
Błonnik (g): 3,3
Białko (g): 2
Sól (g): 0
Warunki przechowywania:
Niedojrzałe awokado można przechowywać w temperaturze pokojowej, co przyspieszy dojrzewanie owocu. Dojrzałe należy przechowywać w lodówce. Ok godzinę przed przygotowaniem posiłku należy owoce wyjąć z lodówki, co usprawni ich obróbkę. Niewykorzystaną połówkę awokado (koniecznie z pestką) można skropić sokiem z cytryny, co uchroni je przed ciemnieniem, kolejno owinąć w folię i schować do lodówki. Zużyć w możliwie najkrótszym czasie.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Nietestowany na zwierzętach: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 awokado
- pęczek rzodkiewki BIO
- ser feta
- łosoś wędzony
- mix sałat
- sos balsamiczny
- pestki dyni
- kiełki
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę opłukać. Pokroić w kawałki łososia, awokado i sera feta oraz w plasterki rzodkiewką. Wszystkie składniki razem wymieszać. Polać sosem balsamicznym. Na koniec posypać pestki dyni oraz kiełkami. Podawać z chrupkim pieczywem.