WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Bakłażan ekologiczny 2szt. (~500g) - BIO (i)

  • (1 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 280181???????
    Producent: IMPORT EKO-WITAL
  • Bakłażan ekologiczny znany również pod nazwami: oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste; może mieć kształt jajowaty, kulisty, owalny, gruszkowaty lub cylindryczny; należy do rodziny psiankowatych (tak jak pomidor, ziemniaki, papryka); gotowany ma goryczkę jada się go jako duszony w tłuszczu (oleju); niewskazany dla osób otyłych (jest porowaty i chłonie tłuszcz), kobiet w ciąży, małych dzieci, chorych na reumatyzm, podagrę, przewód pokarmowy i nerki - jest ciężko strawny, powoduje wzdęcia i gazy. Mazalety: obniżają poziom cholesterolu we krwi, prawie nie zawierają sodu mają dużo potasu, bogate w błonnik.

    Bakłażan ekologiczny

    Ilość: produkt zmiennowagowy

    Kraj pochodzenia: Włochy

     

    Wartość odżywcza w 100 g

    Wartość energetyczna (kcal) 24

    Tłuszcz 0,2 g

    Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

    Cholesterol 0 mg

    Sód 2 mg

    Potas 229 mg

    Węglowodany 6 g

    Błonnik 3 g

    Cukry 3,5 g

    Białko 1 g

    Przepis

    Przepis na Penne po Florencku
    Przepis na Penne po Florencku

    Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do aromatycznych Włoch prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne włoskie danie rodem z domu Medyceuszy - penne po florencku. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

    Składniki:

    • makaron penne razowy 200g
    • bakłażan 200g
    • suszone pomidory 100g
    • bazylia 20g
    • pieczarki 120g
    • oliwa z oliwek 40g
    • kurczak 400g
    • czosnek 15g
    • pomidory koktajlowe 120g

     

    Przygotowanie:

    Ugotować makaron al dente, pokroić bakłażan w romby, pieczarki w cząstki, kurczaka w paski, pomidory na połówki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić bakłażan i smażyć ok 2 min. Następnie dodać kurczaka i dalej smażyć razem kolejne 5 min, dorzucając pieczarki aż do ich zrumieniania. Dodać czosnek, suszone pomidory i siekaną bazylię. Na koniec połączyć wszystko z makaronem i chwilę razem zagrzać. Potrawa gotowa!