![*IMPORT Bataty Fioletowe [na wagę] (500g)- BIO (i) (f) *IMPORT Bataty Fioletowe [na wagę] (500g)- BIO (i) (f)](/media/products/460e99989b159d4864223992d9d4ebcc/images/thumbnail/gallery_bataty-fioletowe-2.jpg?lm=1646673606)
*IMPORT Bataty Fioletowe [na wagę] (500g)- BIO (i) (f)
Bataty fioletowe
Uznawane są za dużo zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Od znanych popularnych ziemniaków różnią się składnikami odżywczymi, ale również smakiem i teksturą.
Bataty fioletowe wymagają nieco dłuższego gotowania, niż pomarańczowa odmiana ponieważ ich tekstura jest dużo bardziej wyrazista i zwarta. Mają mniej marchewkowo-dyniowy posmak w porównaniu z wersją pomarańczową, doskonale więc nadają się do dań wytrawnych.
Fioletowa odmiana ziemniaków jest bogata w potas - mają go więcej niż inne rodzaje ziemniaków. Aby zachować jak najwięcej tego minerału najlepiej jest unikać gotowania batatów lub gotować je w małej ilości wody. Najlepiej jednak jest je upiec lub ususzyć - wówczas utrata tego minerału jest dużo mniejsza.
Dzięki fioletowej barwie ziemniaki te mają więcej zdrowotnych właściwości, niż zwykłe kartofle.
Swój kolor uzyskują dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom, które działają leczniczo. Antocyjany to bardzo silne antyoksydanty zmniejszające ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory, działają też przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na układ krążenia.
Fioletowe ziemniaki są ponadto bogate w karotenoidy i kwas fenolowy, które także obniżają ciśnienie.
Kraj pochodzenia: Włochy
Produkt zmiennowagowy. Cena naliczana zgodnie z rzeczywistą wagą.