BIO

BIOFOOD Ocet jabłkowy niefiltrowany (500ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902693120100
Producent: BIOFOOD

Ocet jabłkowy niefiltrowany BIO

Objętość netto: 500ml

Producent: BIO FOOD

Dystrybutor: Bio Planet S.A.

Pochodzenie: Polska

Skład: ocet z jabłek*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100ml produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 98/24
Białko (g): 0
Węglowodany (g): 5,9
W tym cukry (g): 0,42
Tłuszcz (g): 0
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0
Sól (g): 0

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać  w temperaturze 4°C.

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Piernik z orzechami laskowymi
Piernik z orzechami laskowymi
  W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • pół szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
  • pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych

 

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.

* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl