BIO

BIO PLANET Groch żółty połówki (400g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814668523
Producent: BIO PLANET
Ekologiczny groch żółty znajduje zastosowanie głównie w tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów.

Groch żółty połówki BIO

Masa netto: 400g

Producent: BIO PLANET

Pochodzenie: Węgry

Skład: groch żółty* 100%

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1576/372
Białko (g): 25
Węglowodany (g): 63
W tym cukry (g): 8
Tłuszcz (g): 1,2
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
Sól (g): 0,04

Certyfikacja: PL-EKO-07

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Kociołek, jak się ma, ale z... kaszą, strąkami, wędzonym boczkiem i ziemniakami
Kociołek, jak się ma, ale z... kaszą, strąkami, wędzonym boczkiem i ziemniakami

s k ł a d n i k i :

150 g kaszy pęczak

30 g fasoli drobnej białej

30 g soczewicy czerwonej

30 g soczewicy zielonej

30 g soczewicy żółtej

20 g grochu łuskanego

1 papryka czerwona

1 kg ziemniaków

2 cebule białe

150 g pieczarek

1 główka kapusty zielonej włoskiej lub zwykłej

250 g kapusty kiszonej

10 plastrów boczku surowego wędzonego

300 g wędzonej piersi z kurczaka lub kiełbasy wiejskiej

100 g masła

olej do smażenia

ok. 500 ml bulionu

koperek, natka pietruszki, szczypiorek sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, kminek mielony, liść laurowy, ziele angielskie

Ziemniaki i cebule kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry, pierś z kurczaka pozostawiamy w całości albo – jeśli chcemy – kroimy również w kostkę. Liście kapusty staramy się rozdzielić na pojedyncze – przydadzą się do wyłożenia kociołka i przykrycia miszmaszu w nim. Na patelni na oleju przesmażamy kapustę kiszoną i pokrojoną paprykę do momentu, aż zacznie lekko brązowieć. W tym pomogą przyprawy, których w przypadku tego dania nie żałujemy. Przesmażoną dodajemy do ziemniaków już czekających w misce. Do tego wrzucamy również kiełbasę lub wędzoną pierś kurczaka, wszystkie strąki i kaszę, po czym wlewamy bulion. Pamiętajmy, że bulion jest niezbędny, bo przecież pęczak potrzebuje płynu, od którego stanie się miękki. Gdyby ktoś zapytał mnie, ile zieleniny trzeba wrzucić, odpowiadam: jak najwięcej. Teraz wszystko dokładnie mieszamy. Kociołek smarujemy olejem, układamy na dnie plastry boczku, liście kapusty i wsypujemy zawartość miski. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty i plastrami boczku, kociołek zakręcamy i stawiamy na ognisku na mały ogień, jeśli kociołek ma smakować tym, co jest w środku, a nie przypalenizną. Gdy ktoś nie ma takiego cudownego kociołka, to nie problem, wystarczą bowiem dobry garnek, solidna pokrywka i latem darń położona na wierzchu.

Przepis pochodzi z książki "Cztery pory roku na polanie smaków" Andrzeja Polana