Blog

Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami

Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami

20-11-2019
  Zdrowa, pyszna, wyrazista i sycąca sałatka. Świetna zarówno na kolację jak i drugie śniadanie do pracy. Jeśli masz zabiegany tydzień i brakuje ci sił oraz ochoty na gotowanie, ta... więcej
Barszcz biały

Barszcz biały

31-03-2017
  SKŁADNIKI: 100 g boczku (naturalnie wędzonego lub surowego) 2 białe kiełbaski parzone lub surowe 1/3 butelki zakwasu na barszcz biały (ok. 170 ml) korzeń... więcej
Kokosowe placuszki.

Kokosowe placuszki.

01-04-2018
Sposób przygotowania: Banany z jajkiem miksujemy blenderem na puszystą masę, dodajemy mąkę kokosową, wszystko ponownie miksujemy. Rozgrzewamy patelnię z rozsmarowanym na niej olejem... więcej
Kulki mocy z zielonej soczewicy z karobem

Kulki mocy z zielonej soczewicy z karobem

04-04-2018
  SKŁADNIKI (30 szt.): 100 g zielonej soczewicy (suchej)  50 g wiórków kokosowych 100 g żurawiny namoczonej we wrzątku 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 2 łyżki... więcej
Makaron z grochu z pesto pietruszkowym

Makaron z grochu z pesto pietruszkowym

13-01-2020
 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól... więcej
Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu

Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu

09-12-2019
  Nadzienie makowe: Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na... więcej
Bułeczki z farszem z ciecierzycy, z marchewką i sosem jogurtowym

Bułeczki z farszem z ciecierzycy, z marchewką i sosem jogurtowym

19-11-2019
  Pyszne, chrupiące bułeczki z aromatycznym naleśnikowym farszem z ciecierzycy na długo zachowają  świeżość. Są pyszne,  pożywne i smakują najmłodszym. Idealne na drugie śniadanie... więcej
Pierogi dyniowe

Pierogi dyniowe

09-12-2019
  Dynię przekrojoną na pół umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45... więcej
Piernik z orzechami laskowymi

Piernik z orzechami laskowymi

09-12-2019
  W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać... więcej
 Wegański makowiec z orzechami i lukrem

Wegański makowiec z orzechami i lukrem

09-12-2019
  Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie... więcej
Świąteczny kremowy torcik czekoladowy

Świąteczny kremowy torcik czekoladowy

09-12-2019
  PRZYGOTOWANIE: Puszki z kremem kokosowym wstawić na noc do lodówki. Śliwki gotować przez kilka minut na parze, żeby zmiękły. Pestki słonecznika i płatki owsiane uprażyć na suchej... więcej
Świąteczny hummus piernikowy

Świąteczny hummus piernikowy

09-12-2019
  Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Dodać resztę składników... więcej
Karp w płatkach migdałowych

Karp w płatkach migdałowych

09-12-2019
  Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia... więcej
Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach

Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach

09-12-2019
  Pieczarki oraz cebulę  kroimy  w  małe  kawałeczki,  czosnek  wyciskamy przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy... więcej
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

09-12-2019
  Na palniku opalamy cebulę. Wszystkie warzywa  umyć  i  obrać.  Jabłko  umyć   i pokroić na 4 części. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa i owoce i wlewamy ok. 1 l wody i dodajemy... więcej
Ashwagandha na siłę i spokój

Ashwagandha na siłę i spokój

19-11-2019
  Witania ospała, czyli Ashwagandha powszechnie  znana  również jako „wiśnia  zimowa”  lub  „indyjski żeń-szeń” to jedno z najważniejszych ziół tradycyj- nej medycyny... więcej
Marian Nowak - EKO nabiał zapomniany skarb.

Marian Nowak - EKO nabiał zapomniany skarb.

01-04-2018
  Z dużym uproszczeniem można powiedzieć, że coraz więcej polskich serowarów kontynuuje tradycję wywodzącą się z neolitu, z Kujaw, gdzie miała miejsce najstarsza na świecie produkcja... więcej
Masło orzechowe  karmelowe, z kakao i grubą solą

Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą

19-11-2018
Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą. więcej
Czy potrzebujemy suplementów?

Czy potrzebujemy suplementów?

21-11-2018
  Rynek suplementów diety – ze względu na opieszałość systemu opieki medycznej i wzrastającej świadomości konieczności profilaktyki – ma się całkiem dobrze. I choć 100%... więcej
Zupa marchwiowo-migdałowa

Zupa marchwiowo-migdałowa

04-10-2016
  Czy wiesz, że MARCHEW… … to bardzo odżywcze warzywo o właściwościach leczniczych? Jest ona bowiem pełna witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za nasze zdrowie... więcej
Ile kryje w sobie migdał?

Ile kryje w sobie migdał?

19-11-2018
  Odpowiednio zbilansowana, różnorodna dieta jest podstawą w dbaniu o zdrowie i urodę. Mimo tej wiedzy bywa, że chętniej sięgamy po suplementy, zamiast zastanowić się ile... więcej
Placki gryczane

Placki gryczane

04-10-2016
    Czas przygotowania: 30 minut Składniki A: 1 ząbek czosnku garść kiełków rzodkiewki świeżo mielony kolorowy pieprz szczypta cząbru 2 łyżki sosu sojowego trochę natki... więcej
Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna

Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna

04-10-2016
  Czy wiesz, że RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY...... to najmniej przetworzony i przez to najbardziej wartościowy gatunek ryżu. Usuwana jest jedynie niejadalna łuska, czyli ziarno jest... więcej
Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową

04-10-2016
Czy wiesz, że KOMOSA...? ... działa lekko rozgrzewająco, wzmacnia nerki, zawiera najwięcej białka (ok. 20 %) ze wszystkich  zbóż, wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, dużo wapnia,... więcej