Aromatyczne ciasto marchewkowe

Aromatyczne ciasto marchewkowe

2

SKŁADNIKI

  • 150 g marchewki startej na średnich oczkach
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej + mąka do posypania blaszki
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej 
  • 4 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 -7 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki łupiny babki jajowatej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego 
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g bakalii 
  • około 200 -250 ml mleka roślinnego
  • olej do posmarowania blaszki

 

PRZYGOTOWANIE

Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę (26×10 cm) wysmarowaną olejem i  posypaną mąką ryżową. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Podobne artykuły