Aromatyczne ciasto marchewkowe
2
SKŁADNIKI
- 150 g marchewki startej na średnich oczkach
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej + mąka do posypania blaszki
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 4 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 5 -7 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki łupiny babki jajowatej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- ⅓ łyżeczki sody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200 g bakalii
- około 200 -250 ml mleka roślinnego
- olej do posmarowania blaszki
PRZYGOTOWANIE
Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę (26×10 cm) wysmarowaną olejem i posypaną mąką ryżową. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Podobne artykuły