Barszcz biały

Barszcz biały

2

SKŁADNIKI:

  • 100 g boczku (wędzonego lub surowego)
  • 2 białe kiełbaski parzone lub surowe
  • 1/3 butelki zakwasu na barszcz biały (ok. 170 ml)
  • korzeń pietruszki
  • marchew
  • sól morska lub himalajska
  • zmielony pieprz biały
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej + 50 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • roślinnej do zagęszczenia
  • 1-2 łyżki chrzanu sok z cytryny (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • jajka

 

Gotowa lista zakupowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy ok. 3l wody, dodajemy białą kiełbasę i boczek, zagotowujemy na średnim ogniu, bez przykrycia ok. 15 minut. Zbieramy pianę powstałą podczas gotowania. Dodajemy 2-3 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego, pietruszkę, marchew i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z wodą i śmietaną, dodajemy roztwór do zupy zagęszczając ją, gotujemy jeszcze ok. 5 minut z dodatkiem chrzanu. Do tak przygotowanej bazy wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby można dodać większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Zupę doprawiamy pieprzem, majerankiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i opcjonalnie sokiem z cytryny do smaku. Podajemy z białą kiełbasą, jajkiem na twardo, natką pietruszki, dodatkowym chrzanem.