Przepisy

Barszcz czerwony czysty

10-08-2021

SKŁADNIKI:

  • 3 kg buraków na 5 litrowy garnek
  • 2-3 ziarna jałowca
  • sólpieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • kwas buraczany

 

PRZYGOTOWANIE:

Buraki bardzo drobno kroimy i zalewamy zimną wodą, tak  żeby je przykryła. Odstawiamy na minimum 2 godziny i mieszamy co jakiś czas – barwnik powinien przechodzić do wody. Powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut z ziarnami jałowca, czosnkiem i tymiankiem, następnie przecedzamy. do odcedzonego barszczu dodajemy sok jabłkowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy kwas buraczany i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale już nie do zagotowania.

Produkty powiązane z artykułem