Barszcz czerwony czysty
2
SKŁADNIKI:
- 3 kg buraków na 5 litrowy garnek
- 2-3 ziarna jałowca
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- 1 szklanka soku jabłkowego
- kwas buraczany
PRZYGOTOWANIE:
Buraki bardzo drobno kroimy i zalewamy zimną wodą, tak żeby je przykryła. Odstawiamy na minimum 2 godziny i mieszamy co jakiś czas – barwnik powinien przechodzić do wody. Powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut z ziarnami jałowca, czosnkiem i tymiankiem, następnie przecedzamy. do odcedzonego barszczu dodajemy sok jabłkowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy kwas buraczany i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale już nie do zagotowania.
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły