Bigos wegański z soczewicą

Bigos wegański z soczewicą

2

Składniki

  • 700g kiszonej kapusty
  • 700g białej kapusty
  • około 100g zielonej soczewicy
  • 1 biała cebula
  • pół cebuli czerwonej
  • 10 wędzonych śliwek niesiarkowanych
  • 0,75-1l wywaru warzywnego lub wody
  • sól morska lub himalajska
  • 5 łyżek oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10 ziaren pieprzu białego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • ½-1 łyżeczki kminku
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku

Przygotowanie

  • Kiszoną kapustę płuczemy i drobno kroimy.
  • W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem, rozgrzewamy olej, szklimy na nim drobno pokrojoną białą cebulę i czosnek.
  • Dodajemy kiszoną kapustę, listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, kminek, syrop klonowy i cebulę czerwoną.
  • Zalewamy całość mniej więcej 700ml wywaru warzywnego, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.
  • Zieloną soczewicę namaczamy na około 20 minut, odlewamy wodę, w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy około 15 minut na półtwardo z dodatkiem ¼ łyżeczki soli. Odcedzamy.
  • Białą kapustę szatkujemy, sparzamy wrzątkiem, dodajemy do garnka z kiszoną kapustą, dolewamy wodę do wysokości kapusty, gotujemy pół godziny, odstawiamy.
  • Na drugi dzień dodajemy ugotowaną soczewicę, śliwki pokrojone w paski oraz porcję wywaru lub wody – około 300ml.
  • Na małym ogniu ponownie gotujemy bigos przez godzinę, odstawiamy.
  • Wieczorem jeszcze raz zagotowujemy bigos przez 15 minut, podlewając wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
  • Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.