Biogurt - roślinna alternatywa nabiału

Biogurt - roślinna alternatywa nabiału

2

Seria produktów Biogurt to roślinne alternatywy nabiału – mlecznych jogurtów i kefirów. Powstają w pięknym miejscu – hiszpańskiej Murcii. O ich produkcji rozmawiamy z Enrique Fernández-Delgado Juárez Export Area Manager

Fermenty to startery, które zawierają też probiotyczne szczepy bakterii. Produkty, które powstają z zastosowaniem takich szczepów mają korzystny wpływ na flore bakteryjna jelit. Probiotyczne szczepy to na przykład Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus oraz wiele innych. Bakterie probiotyczne powstrzymują rozwój szkodliwych, patogennych bakterii. Wprowadzenie na stałe do diety jogurtów probiotycznych może pomóc w dbaniu o odporność organizmu. Prawidłowy i nie zachwiany skład flory bakteryjnej w jelitach jest bowiem ważnym czynnikiem odporności.

Biogurty są wegańskie, ponieważ powstają z wegańskich składników?

Nie tylko. Miejsce, w którym powstają biogurty można nazwać wegańską fabryką. Należy tylko do naszej firmy i stosujemy tam wyłącznie składniki roślinne. Nasze produkty oprócz tego, że nie zawierają jajek, białek mleka ani cukru mlecznego, są też bezglutenowe i wytworzone bez dodatku soi. Biogurt odpowiada więc na zapotrzebowanie mnóstwa osób stosujących diety eliminacyjne, ale także tych, którym zależy na smacznej alternatywie mlecznego deseru.

Co oznacza, że produkty są bez cukru?

To oświadczenie mówi o tym, że produkt nie zawiera dodanych mono – lub disacharydów ani żadnego innego środka spożywczego używanego ze względu na jego właściwości słodzące. Jest to istotne ponieważ biogurty i kefiry mogą mieć naturalnie lekko słodki smak wynikający ze smaku orzechów używanych do ich wyrobu.

Roślinne alternatywy powstają na bazie orzechów nerkowca, kokosów i migdałów. Skąd pochodzą składniki?

Miąższ orzechów kokosowych pozyskiwany jest ze świeżo zebranych orzechów kokosowych z organicznej plantacji na Sri Lance. Te orzechy mają certyfikat ekologicznych i zrównoważonych upraw. Migdały najwyższej jakości pochodzą z naszych własnych, hiszpańskich upraw. Drzewa migdałowe nie są sztucznie nawadniane, migdały rosną tak jak chce natura. Surowe migdały są każdorazowo na świeżo mielone w naszej wegańskiej fabryce. Tak samo postępujemy z nerkowcami.

Co to znaczy fermenty wegańskie?

Fermentacja odbywa się pod wpływem bakterii. Do jogurtów i kefirów roślinnych wykorzystywane są wegańskie kultury bakterii. Nie są to specjalne szczepy – są takie same jak w przypadku otrzymywania naturalnych jogurtów i kefirów. Jednak takie bakterie hoduje się na pożywkach zawierających w składzie mleko. W przypadku wegańskich kultur, hoduje się je na podłożu wytworzonym wyłącznie ze składników roślinnych.

Biogurty powstają z ekologicznych składników. Jak jeszcze firma dba o środowisko?

Nasze produkty są wegańskie, bo uwielbiamy rośliny. Są ekologiczne, bo kochamy Matkę Naturę. Produkty Biogurt powstają przy wykorzystaniu energii słonecznej z paneli fotowoltaicznych pokrywających dachy naszej fabryki, co przyczynia się do zmniejszenia emisji CO2. Nasze opakowania w 100% nadają się do recyklingu i nie zawierają aluminium. Nie ma w nich także szkodliwego dla zdrowia bisfenolu. Firma bierze udział w różnych proekologicznych projektach takich jak: Miłość do pszczół, Aktywne lokalne zalesianie i Kochaj żółwie! Po szczegóły zapraszamy na naszą stronę internetową.

Rozmawiała Agnieszka Kaniewska ekspert ds zdrowego odżywiania Organic market