Podobne artykuły
Budyń:
• 100 g nerkowców namoczonych w wodzie minimum 8 godzin
• 300 ml wody do zblendowania nerkowców
• ksylitol lub inna substancja słodząca do smaku
• dodatki do wyboru: olejek pomarańczowy, odrobina skórki z pomarańczy, wanilia w proszku lub olejek waniliowy
Gruszki:
• 2 gruszki
• 60 ml burbonu
• 60 ml wody
• 1 łyżeczka ksylitolu
• świeże listki tymianku do posypania
Nerkowce odcedzamy, dokładnie płuczemy oraz blendujemy z wodą (najlepiej w blenderze kielichowym). Powinna powstać konsystencja „gęstego mleka”. Bez grudek! Wlewamy do rondelka, dorzucamy wybrane dodatki. Cały czas mieszając, podgrzewamy, aż zgęstnieje na budyń. Na koniec dosładzamy do smaku. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, wycinamy środek i układamy w garnku. Dodajemy wodę, Burbon i ksylitol. Dusimy (pod przykryciem), aż gruszki będą miękkie. Nie mogą się jednak rozpadać. Pod koniec duszenia odkrywamy i czekamy aż woda odparuje, a gruszki delikatnie się skarmelizują. Do miseczek wlewamy budyń, układamy gruszki i posypujemy listkami tymianku.