Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami

 

 

                                  

  Zdrowa, pyszna, wyrazista i sycąca sałatka. Świetna zarówno na kolację jak i drugie śniadanie do pracy. Jeśli masz zabiegany tydzień i brakuje ci sił oraz ochoty na gotowanie, ta sałatka uratuje cię w każdej sytuacji. Prosta w przygotowaniu nie zabierze zbyt wiele czasu, za to odda wszystko, co ma w sobie najlepsze: zbawienne właściwości błonnika, nienasycone tłuszcze i białko oraz całą gamę witamin i minerałów takich jak witamina A, witaminy B1, B2, B3, B6, B9, witaminy E i K, cynk, fosfor, magnez, potas , wapń, żelazo czy  selen.

Sałatka świetnie sprawdzi się również w menu cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny, a ponieważ zawiera 2 razy więcej błonnika niż ryż brązowy, to zapewni również długo utrzymujące się uczucie sytości tym, którzy dbają o figurę.

 

SKŁADNIKI: (dla 4 osób):

Do bulionu:

  • 2 marchewki
  • 5–6 listków boćwiny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 łyżka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Bulion: Składniki włożyć do garnka z 2 l wody, zagotować i gotować przez 25 minut pod przykryciem. Na koniec odcedzić bulion.

Bulgur: W gorącej wodzie namoczyć suszone pomidory. W bulionie warzywnym gotować przez 15–20 minut kaszę bulgur: będzie gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić rozkrojony na pół ząbek czosnku, orzeszki pinii, orzechy laskowe i orzechy włoskie grubo zmielone, pokrojone na plasterki oliwki i pokrojone w paski pomi- dory: dusić przez 2 minuty, następnie doprawić solą i gotować jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsypać bulgur, dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.

 

Świeże i organiczne warzywa do przyrządzenia bulionu znajdziesz w naszym sklepie ->>> 

    

 

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.