Żywność ekologiczna - wyłącznie z certyfikatem
Rozpoznaj żywność ekologiczną
Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna, nazywana też organiczną lub BIO, to żywność, której co najmniej 95 proc. składników musi zostać wyprodukowana metodami ekologicznymi. Potwierdza to certyfikat rolnictwa ekologicznego, który możemy rozpoznać po znajdującym się na etykiecie produktu znaku tzw. eko-liścia (to logo produktów ekologicznych obowiązujące w Unii Europejskiej).
Logo rolnictwa ekologicznego
Ekologiczne uprawy to:
0% agrochemii: nawozów sztucznych i pestycydów
0% genetycznych modyfikacji (GMO)
0% wielkich, wyłącznie jednogatunkowych obszarów upraw
Tak! szacunek wobec ludzi, zwierząt, bioróżnorodności i potrzeb Ziemi
Tak! naturalne składniki: kompost, obornik, nawóz zielony
Ekologiczna hodowla zwierząt
Ekologiczna hodowla zwierząt oznacza:
0% antybiotyków
0% hormonów wzrostu
0% paszy z GMO
Tak! zwierzęta karmione tylko ekologiczną paszą
Tak! swobodny dostęp zwierząt do pastwisk i wybiegów na świeżym powietrzu
Ekologiczna produkcja żywności
Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje:
0% sztucznych konserwantów i stabilizatorów
0% wzmacniaczy smaku, zapachu
0% napromieniania promieniami jonizującymi
Tak! tylko naturalne przetwarzanie
Tak! maksymalne ilości witamin, składników mineralnych i odżywczych
Naturalne kosmetyki i środki czystości
Naturalne kosmetyki i środki czystości
0% pochodnych ropy naftowej
0% emulgatorów i parabenów (czyli sztucznych: konserwantów, barwników i zapachów)
0% składników pochodzenia zwierzęcego
Tak! łagodne dla skóry
Tak! składniki ulegające szybkiej i całkowitej biodegradacji
Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna jest zdrowa, smaczna i wartościowa:
Zdrowie – ekologiczne produkty mają więcej przeciwutleniaczy, które pomagają dłużej zachować młodość i witalność.
Smak – niektórzy mówią, że to smak natury, inni opisują go jako smak dzieciństwa, smak polskiej wsi, albo po prostu prawdziwy smak.
Jakość – ponieważ na żadnym etapie uprawy nie użyto ani grama chemii, rośliny by przetrwać, muszą same wyprodukować więcej związków o charakterze obronnym.
Tylko zielony eko-liść daje pewność, że mamy do czynienia z ekologicznym produktem
Gwarancją tego, że trzymamy w rękach produkt ekologiczny jest wyłącznie certyfikat. Jeżeli produkt spełni wymogi kontroli produkcji ekologicznej UE i otrzyma certyfikat, wytwórca ma prawo zamieścić na jego etykiecie wspólnotowy znak rolnictwa ekologicznego.
W Polsce certyfikaty ekologiczne wydaje 10 niezależnych jednostek, które są wyznaczane rokrocznie przez Ministerstwo Rolnictwa. Jednostki certyfikujące kontrolują powstawanie produktu na wszystkich jego etapach. Od jakości uprawianej gleby, aż po napisy na opakowaniach. Każde gospodarstwo ubiegające się o certyfikat musi przejść dwu – trzyletni okres konwersji. To czas potrzebny, aby ziemia całkowicie oczyściła się z pozostałości po produkcji konwencjonalnej, a rolnicy zapoznali się z zasadami uprawy ekologicznej. Przynajmniej raz w roku przeprowadzana jest pełna kontrola gospodarstw i przetwórni ekologicznych. Oprócz obiektów, magazynów, pól, pastwisk, urządzeń, kontroli podlegają środki do produkcji i surowce, cała księgowość gospodarstwa, łącznie z bilansem zbiorów i sprzedaży.