Żywność ekologiczna - wyłącznie z certyfikatem

Żywność ekologiczna - wyłącznie z certyfikatem

2

Rozpoznaj żywność ekologiczną

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna, nazywana też organiczną lub BIO, to żywność, której co najmniej 95 proc. składników musi zostać wyprodukowana metodami ekologicznymi. Potwierdza to certyfikat rolnictwa ekologicznego, który możemy rozpoznać po znajdującym się na etykiecie produktu znaku tzw. eko-liścia (to logo produktów ekologicznych obowiązujące w Unii Europejskiej).

Logo rolnictwa ekologicznego

Ekologiczne uprawy to:

0% agrochemii: nawozów sztucznych i pestycydów

0% genetycznych modyfikacji (GMO)

0% wielkich, wyłącznie jednogatunkowych obszarów upraw

Tak! szacunek wobec ludzi, zwierząt, bioróżnorodności i potrzeb Ziemi

Tak! naturalne składniki: kompost, obornik, nawóz zielony

Ekologiczna hodowla zwierząt

Ekologiczna hodowla zwierząt oznacza:

0% antybiotyków

0% hormonów wzrostu

0% paszy z GMO

Tak! zwierzęta karmione tylko ekologiczną paszą

Tak! swobodny dostęp zwierząt do pastwisk i wybiegów na świeżym powietrzu

Ekologiczna produkcja żywności

Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje:

0% sztucznych konserwantów i stabilizatorów

0% wzmacniaczy smaku, zapachu

0% napromieniania promieniami jonizującymi

Tak! tylko naturalne przetwarzanie

Tak! maksymalne ilości witamin, składników mineralnych i odżywczych

Naturalne kosmetyki i środki czystości

Naturalne kosmetyki i środki czystości

0% pochodnych ropy naftowej

0% emulgatorów i parabenów (czyli sztucznych: konserwantów, barwników i zapachów)

0% składników pochodzenia zwierzęcego

Tak! łagodne dla skóry

Tak! składniki ulegające szybkiej i całkowitej biodegradacji

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest zdrowa, smaczna i wartościowa:

Zdrowie – ekologiczne produkty mają więcej przeciwutleniaczy, które pomagają dłużej zachować młodość i witalność.

Smak – niektórzy mówią, że to smak natury, inni opisują go jako smak dzieciństwa, smak polskiej wsi, albo po prostu prawdziwy smak.

Jakość – ponieważ na żadnym etapie uprawy nie użyto ani grama chemii, rośliny by przetrwać, muszą same wyprodukować więcej związków o charakterze obronnym.

Tylko zielony eko-liść daje pewność, że mamy do czynienia z ekologicznym produktem

Gwarancją tego, że trzymamy w rękach produkt ekologiczny jest wyłącznie certyfikat. Jeżeli produkt spełni wymogi kontroli produkcji ekologicznej UE i otrzyma certyfikat, wytwórca ma prawo zamieścić na jego etykiecie wspólnotowy znak rolnictwa ekologicznego.

W Polsce certyfikaty ekologiczne wydaje 10 niezależnych jednostek, które są wyznaczane rokrocznie przez Ministerstwo Rolnictwa. Jednostki certyfikujące kontrolują powstawanie produktu na wszystkich jego etapach. Od jakości uprawianej gleby, aż po napisy na opakowaniach. Każde gospodarstwo ubiegające się o certyfikat musi przejść dwu – trzyletni okres konwersji. To czas potrzebny, aby ziemia całkowicie oczyściła się z pozostałości po produkcji konwencjonalnej, a rolnicy zapoznali się z zasadami uprawy ekologicznej. Przynajmniej raz w roku przeprowadzana jest pełna kontrola gospodarstw i przetwórni ekologicznych. Oprócz obiektów, magazynów, pól, pastwisk, urządzeń, kontroli podlegają środki do produkcji i surowce, cała księgowość gospodarstwa, łącznie z bilansem zbiorów i sprzedaży.