Charsznica - kapuściana stolica Polski

Charsznica - kapuściana stolica Polski

2

Kiedy powstała firma, jakie były początki i jaka jest idea istnienia firmy?

Charsznickie Pola Natury to firma prężnie rozwijająca się od 6 lat. Oferujemy ekologiczne kiszonki w innowacyjnych opakowaniach. Zaczynaliśmy od dwóch produktów bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni, czyli kiszonej kapusty i ogórków. Każdy z nas pamięta te smaki z dzieciństwa. My proponujemy konsumentom tradycyjne kiszonki zapakowane w innowacyjne opakowanie z wentylem, które pozwala naturalnie odprowadzać gazy powstające w procesie fermentacji. Dzięki temu nasze produkty nie zawierają żadnych sztucznych konserwantów czy przeciwutleniaczy, nie musimy ich również pasteryzować.

Czy produkcja ekologiczna była od początku oczywistym wyborem?

Tak, zawsze chcieliśmy naszym klientom oferować produkty naturalne, zdrowe, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. Wszystkie produkty w naszej ofercie pochodzą z upraw ekologicznych i posiadają unijny certyfikat ekologiczny, czyli tzw. zielony listek. Bardzo zależy nam na wzroście świadomości dotyczącej produktów ekologicznych - czym są, jakie należy spełnić warunki, aby uzyskać wspomniany certyfikat i jakie korzyści wynikają z niego dla konsumentów. Dlatego w tym roku rozpoczęliśmy współpracę z Fundacją Rak’n’Roll, z którą wspólnie przeprowadzimy szeroką akcję edukacyjną mającą na celu pokazanie jak ważne jest odpowiednie odżywianie i jaki ma ono wpływ na nasze zdrowie. Chcemy, aby Polacy zrozumieli, że zdrowa dieta może być elementem profilaktyki zdrowego życia! Kupując nasze produkty z logo Rak’n’Roll można wesprzeć Fundację i jej podopieczne. Kupujesz zdrowe, ekologiczne produkty, a my przekazujemy przeważającą część zysku na Fundację w myśl hasła #naturalniepomagamy!

Gdzie znajdują się uprawy potrzebnych surowców?

Gmina Charsznica to kapuściana stolicy Polski. Tutaj tradycja kiszenia kapusty jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Właśnie w Charsznicy znajduje się nasz dotychczasowy zakład produkcyjny, a także zupełnie nowy, którego otwarcie nastąpi pod koniec roku. To dla nas bardzo ważne wydarzenie, które pozwoli otworzyć kolejny etap w rozwoju firmy. Mamy w planach wprowadzenie nowości do oferty i nadzieję na to, że Polacy coraz częściej i chętniej będą wybierać ekologiczne, polskie produkty.

Ile produktów jest obecnie w ofercie? Według jakiego klucza dokonywany jest ich wybór?

W naszej ofercie znajduje się 14 produktów i w zasadzie wszystkie można zaliczyć do kiszonek. Wyjątek stanowią ekologiczne chipsy jabłkowe - owocowa, zdrowa alternatywa tłustych chipsów ziemniaczanych. Wprowadzamy do naszej oferty tylko produkty, które sami produkujemy, z surowców od sprawdzonych, charsznickich dostawców. Wsłuchujemy się w komentarze i sugestie naszych klientów i staramy się bardzo starannie wybierać produkty, które wprowadzamy na rynek.

Które produkty sprzedają się najlepiej? Czy to się zmienia wraz ze wzrostem świadomości klientów?

Najpopularniejsze są oczywiście kiszone ogórki i kapusta. Kiszonki, jako naturalny probiotyk, są znane od lat. Wraz ze wzrostem świadomości klienci coraz chętniej sięgają po ich ekologiczne wersje. W ostatnim roku popularność ich bardzo wzrosła i dla wielu osób stały się stałym elementem codziennej diety. Zauważyliśmy, że coraz popularniejsze stają się niepasteryzowane soki z kiszonych warzyw. Każda szklanka takiego soku zawiera miliony dobroczynnych bakterii, które wspomagają układ odpornościowy. Serca i podniebienia Polaków podbija też nasza kombucha, czyli pyszna, sfermentowana herbata, która gasi pragnienie równie skutecznie jak słodzone, gazowane napoje, ale jest zdrowa!

 

Czy mają Państwo jakieś ulubione zastosowanie kulinarne swoich wyrobów?

Wierzymy w kreatywność naszych klientów, którzy czasami zaskakują nas sposobami wykorzystania naszych produktów w kuchni. Wraz z naszym ambasadorem, Andrzejem Polanem, uruchomiliśmy na facebooku grupę Koło Gospodyń Miejskich, gdzie członkowie dzielą się zdjęciami swoich dań i przepisami. We współpracy z panem Andrzejem stworzyliśmy nasze pierwsze gotowe danie – ekologiczną kapustę zasmażaną z borowikami, która powstała z połączenia charsznickiej kapusty kiszonej z białą kapustą oraz ze szlachetnymi borowikami leśnymi. Z niecierpliwością czekamy na zbliżające się święta Bożego Narodzenia - w tym okresie nasi konsumenci szczególnie zaskakują nas pomysłowością użycia naszych produktów, przykładowo wykorzystując kapustę w roli farszu. Ostatnio naszej kapusty zasmażanej próbowaliśmy prosto z patelni pana Andrzeja Polana - farsz z kapusty w cieście na pierogi, lepionym prosto w Charsznicy, smakował rewelacyjnie! Sami również staramy się proponować różne rozwiązania zastosowań kulinarnych naszych produktów. Umieszczamy przepisy na opakowaniach. Chcemy pokazać, że z naszych produktów można w krótkim czasie ugotować zdrowe i smaczne danie dla całej rodziny.

Czy oferta będzie się poszerzać, jakie są plany na przyszłość?

Cały czas kisimy, fermentujemy i mieszamy w poszukiwaniu nowych rozwiązań. Chcemy proponować nowe, ekologiczne produkty. Już dzisiaj możemy zdradzić, że w przyszłym roku przedstawimy zupełnie nowy sok z kiszonek i będziemy poszerzać smaki naszej kombuchy. Myślę, że nie raz jeszcze Państwa smacznie zaskoczymy, a nasze działania można na bieżąco śledzić na naszym Facebooku i Instagramie!

Podobne artykuły