Chleb bez glutenu – upiecz w domu!

Chleb bez glutenu – upiecz w domu!

2

Chleb znany jest od co najmniej 10-11 tysięcy lat. Ze względu na zawartość ziaren zbóż stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka, zwłaszcza w Europie. Jednak dziś, w krajach wysoko uprzemysłowionych mocno przetworzone produkty zbożowe pozbawione są większości cennych składników. A może spróbować upiec chleb samemu? To dobry pomysł zwłaszcza wtedy, gdy nie tolerujemy glutenu.

Chleb znany jest od co najmniej 10-11 tysięcy lat. Ze względu na zawartość ziaren zbóż stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka, zwłaszcza w Europie. Jednak dziś, w krajach wysoko uprzemysłowionych mocno przetworzone produkty zbożowe pozbawione są większości cennych składników. A może spróbować upiec chleb samemu? To dobry pomysł zwłaszcza wtedy, gdy nie tolerujemy glutenu.


Chleb na diecie bezglutenowej

Każdy, niezależnie od diety,ceni dobry chleb. Frazy często wyszukiwane w internecie to upiecz chleb, upieczeni blog pl czy chleb bezglutenowy przepis blog. Bezglutenowy chleb z mąki ryżowe, mąki gryczanej i mąki kukurydzianej cieszy się dużą popularnością. Chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej to też często wyszukiwana fraza.


Chleb bezglutenowy 

Doskonały w smaku chleb bezglutenowy można upiec w domu, jednak potrzebny jest do tego dobry przepis i precyzyjne odmierzenie składników. Improwizacja w kuchni jest bardzo pożądana, jednak gdy piecze się bezglutenowy chleb na początku jest wiele wyzwań. Generalnie mówi się, że z tego samego przepisu każdej osobie wyjść może inne danie, jednak gdy piecze się na przykład chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej, trzeba trzymać się ściśle przepisu. Dla jakości chleba ważne jest jaka będzie mąka kukurydziana i dobra wiedza jak upiec chleb kukurydziany bezglutenowy.


Dlaczego tak ważne są okoliczności, w których piecze się chleb?

Aby upiec w domu chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej, sam przepis jak upiec chleb kukurydziany może czasem nie być wystarczający, aby zapewnić sukces. W każdej kuchni są różne warunki, inna temperatura otoczenia, rodzaj użytej wody, piekarnik, różna jakość używanych składników czy w końcu różne miary. To mogą być przyczyny, z których chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej może nie udać się za pierwszym razem. Niezbędne jest uzbrojenie się w cierpliwość i nastawienie, że chleb kukurydziany bezglutenowy może się nie udać od pierwszego razu.


O czym pamiętać piekąc chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej na drożdżach?

Piekąc w domu chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej na drożdżach warto pamiętać, że wymaga to cierpliwości i staranności. To nie jest tak po prostu upiecz chleb i już, gotowe. Chleb bezglutenowy kukurydziany na drożdżach może nie wyrosnąć dobrze gdy jakość drożdży nie będzie odpowiednia. Gdy piecze się chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej na drożdżach i używa się świeżych drożdży, trzeba zwrócić uwagę na ich jakość. Liczy się ich kolor, zapach i to czy się kruszą.


Drożdżowe ciasto jest wymagające

Blogi kulinarne takie jak upieczeni blog pl informują, że gdy piecze się chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej na drożdżach to potrzebuje on spokoju, ciepła i czasu. dotyczy to ciasta, które po wyrobieniu przekłada się do natłuszczonej foremki i przykrywa ściereczką, aby nie wyschło. ciasto na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej na drożdżach powinno wyrastać w ciepłym miejscu bez przeciągów.


Chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej - co dodać do pieczenia?

Jak upiec chleb z mąki kukurydzianej, aby zawierał więcej składników odżywczych? Piekąc chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej można dodać do niego pestki słonecznika czy siemię lniane. Zamiast siemienia lnianego można dodać też błonnik jabłkowy lub mieloną babkę płesznik. Chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej może być posypany kminkiem lub czarnuszką.


Uniwersalne rady, aby chleb bezglutenowy się udał

Piekąc chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej jak i każdy inny chleb bezglutenowy ważne jest aby pamiętać o zasadzie, żeby konsystencja ciasta była luźna. Zbite ciasto na chleb bezglutenowy z maki kukurydzianej nie napowietrza się odpowiednio i nie wyrośnie na piękny bochenek. Oczywiście ciasto nie może być też zbyt rzadkie, bo wtedy chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej opadnie, popęka i pozostanie zbyt wilgotny. Jeśli chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej nie wyrasta to przyczyna może leżeć w starych, zwietrzałych drożdżach lub słabym zakwasie.

 

SKŁADNIKI:

250 g mąki gryczanej Bezgluten
150 g mąki ryżowej Bezgluten
100 g mąki kukurydzianej Bezgluten
8 g drożdży instant Biovegan (bez glutenu)
½ szklanki pestek dyni Organic BIO
łyżeczka soli
czubata łyżeczka cukru trzcinowego Eko Wital-BIO
550-600 ml ciepłej wody (dodajemy zależnie od potrzeb)
możesz dodać garść śliwek suszonych, pestek słonecznika lub orzechów

 

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj suche składniki.

Dolewaj stopniowo wodę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Na pewno potrzebujesz ok. 500 ml ciepłej wody, być może więcej (zależnie od konsystencji ciasta).

Ciasto zawiera drożdże. Chleb powinien wyrosnąć pod ściereczką w ciepłym miejscu. Potrzebujesz na to ok. 30 minut.

Chleb może mieć dowolny kształt, zależnie od foremki. My piekliśmy go w foremce prostokątnej i dość wysokiej. Trzeba posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrze, jeśli w foremce ciasto będzie ponownie rosło – potrzeba na to ok. 30 minut.

Na pieczenie potrzeba ok. 50 minut. Foremkę włóż do piekarnika dopiero wtedy, gdy będzie nagrzany do temperatury 220 stopni Celcjusza.

Chleb jest gotowy gdy ciasto nie klei się do patyczka to nakłuwania i gdy jest zarumienione z każdej strony.

Zależnie od mocy i sprawności piekarnika można dopiec chleb bez foremki przez kilka minut.

Pyszny chleb bezglutenowy studzimy na kratce. Smacznego