Chlebek dyniowy
2
CHLEBEK DYNIOWY
Składniki:
- 1½ szklanki mąki
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 2 jajka
- 100g miękkiego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2łyżeczki mielonych goździków
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Masło ubijamy w dużej misce z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, puree z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 45 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Smacznego!
Podobne artykuły