Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy

2

CHLEBEK DYNIOWY

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 100g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2łyżeczki mielonych goździków
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli  

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Masło ubijamy w dużej misce z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, puree z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 45 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Smacznego!

 

Podobne artykuły