Chlebek oliwny z suszonymi pomidorami
2
SKŁADNIKI:
- 100 g żółtego sera typu gouda
- 100 g suszonych pomidorów z oliwy
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- 4 jajka
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 210oC. Blaszkę 12×20 cm wysmaruj oliwą i wstaw do lodówki. Ser pokrój w kostkę, a pomidory na większe kawałki. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki zrób dołek, wbij do niego jajka i wymieszaj, dodając wino i oliwę. Wyrabiaj do otrzymania gładkiego ciasta. Dodaj ser, pomidory, bazylię i tymianek. Ponownie wymieszaj i przełóż do formy. Piecz 45 minut. Podawaj jako przystawkę lub przegryzkę do wina.
Podobne artykuły