Przepisy

Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem

06-12-2021

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej.

Tortownica o średnicy 20 cm

S K Ł A D N I K I

  • 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
  • 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
  • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
  • 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • kwaśne owoce do dekoracji
  • olej do wysmarowania tortownicy

WYKO N A N I E

1. Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.

2. Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).

3. Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.

4. Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).

5. Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.

6. Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.

7. Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.

8. Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.

9. Pokrój na porcje ostrym nożem.

 

WS K A ZÓW K I Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.