Ciężki kawałek chleba - dlaczego wybierać ciemne pieczywo?

Ciężki kawałek chleba - dlaczego wybierać ciemne pieczywo?

2

błonnik
Chleb znany jest od co najmniej 10-11 tysięcy lat i ze względu na zawartość ziaren zbóż stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Jednak dziś, w krajach wysoko uprzemysłowionych mocno przetworzone produkty zbożowe pozbawiane są większości tych składników. We współczesnej diecie zboża są pomijane i zastępowane produktami wysokobiałkowymi dlaczego wybierać chleba ciemne pieczywo? Liczy się tylko pełne ziarno! Wszystkie wartościowe dla naszego zdrowia składniki ziarna znajdują się w łusce i zarodku. Podczas przemiału mąki usuwa się 20-40% części ziarna, a wraz z nimi najbardziej pożądane dla nas składniki. Trudno więc produkty z białej mąki uznać za wartościowy element naszej diety (dotyczy to również rafinowanych, czyli oczyszczonych kasz oraz białego ryżu). Ziarna zbóż stanowią doskonały przykład tzw. całości pokarmowych. Są to takie produkty dietetyczne, które zawierają wszystkie potrzebne nam do życia aminokwasy, węglowodany i tłuszcze. Całości pokarmowe pokrywają zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne nam do życia składniki. Do całości pokarmowych należą przede wszystkim: ziarna, nasiona jadalne i kiełki oraz jaja. Tylko pieczywo z mąki z pełnego przemiału jest bogate w witaminy (głównie grupy B) i składniki mineralne, błonnik pokarmowy, ponadto ułatwia częściowe wydalanie cholesterolu z przewodu pokarmowego, przez co wpływa na obniżenie jego zawartości we krwi.