Co to jest pasta tahini?
Pasta tahini (zwana też pastą sezamową) to puree z białego sezamu, bogatego w magnez, żelazo i fosfor. Pasta tahini jest bardzo często używana w kuchni orientalnej. W hummusie, sosach, kebabach i klopsikach, chlebie, chałwie i ciastach. W Grecji używa się jej raczej podczas Wielkiego Postu.
Pasta tahini (zwana też pastą sezamową) to puree z białego sezamu, bogatego w magnez, żelazo i fosfor. Pasta tahini jest bardzo często używana w kuchni orientalnej. W hummusie, sosach, kebabach i klopsikach, chlebie, chałwie i ciastach. W Grecji używa się jej raczej podczas Wielkiego Postu.
Pasta tahini – zastosowanie
Bogata w błonnik ułatwia trawienie i tranzyt jelitowy. Dzięki wysokiej zawartości białka - 100 g przecieru sezamowego pokrywa 43% zalecanego dziennego spożycia białka - tahini jest sprzymierzeńcem wegetarian i wegan. Uważaj jednak, aby spożywać ją w rozsądnych ilościach.
Sezam jest bogaty w witaminy takie jak: E, B2, B6, B12. Jest również źródłem wapnia i fosforu - ważnego dla dobrego zdrowia kości i zębów. Nasiona sezamu dostarczają dużo magnezu i dlatego pomagają odzyskać mięśnie i są źródłem energii. Ponadto sezam jest źródłem żelaza, a tym samym pomaga odnowić krwinki czerwone. Innym dużym plusem nasion sezamu jest to, że są doskonałym źródłem błonnika.
Istnieją dwa rodzaje włókien: rozpuszczalne i nierozpuszczalne, Sezam zawiera oba rodzaje włókien. Są one szczególnie przydatne do ułatwienia trawienia. Włókna umożliwiają również szybsze osiągnięcie uczucia sytości. Są zalecane jako część zdrowej diety, szczególnie gdy chcesz schudnąć.
Przeciwutleniacze w paście tahini pomagają chronić komórki ludzkiego ciała przed wolnymi rodnikami. Są one związane z wieloma chorobami układu krążenia, a także z niektórymi rodzajami nowotworów. Ogólnie rzecz biorąc, przeciwutleniacze pomagają także w walce ze starzeniem się.
Pasta tahini - do czego używać?
Tahini jest podstawą w produkcji hummusu i kremu z bakłażana, szczególnie stosowanych w kuchni libańskiej. Może również zastąpić świeży krem dodawany do ciasta lub może posłużyć jako podstawa do sosu (w tym wzmocnić zupę). Można ją również zjeść na kromce chleba, ewentualnie zmieszać z miodem. Wygląda jak masło orzechowe, ale w rzeczywistości jest to puree z kruszonych nasion sezamu i odrobiny wody.
Pasta tahini jest idealną bazą do produkcji wegańskiego sera. Wynik jest interesujący zarówno pod względem tekstury, jak i smaku. Może być również stosowana jako sos, na przykład w hamburgerach. Uważaj jednak, aby używać jej z umiarem, ponieważ tahini, ma bardzo silny smak, który może być gorzki w większych ilościach.
Pasta tahini - gdzie kupić?
Nasz sklep posiada pastę tahini w swojej ofercie, w wersji ekologicznej. Przynosi ona wiele korzystnych właściwości dla organizmu, dzięki wysokiej zawartości pierwiastków, w tym:
- fosfor i wapń
- magnez i potas
- witamina E (właściwości przeciwutleniające i remineralizujące)
- obecność lignanów i fitosteroli, które mogą obniżyć poziom cholesterolu