Artykuły blog

Cocoa - zdrowsza wersja przysmaków

07-12-2021

"Nasze surowce sprowadzamy z całego świata. Ziarno kakaowca pozyskiwane jest głownie z Ameryki Południowej. Cukier kokosowy pochodzi z Azji. Uprawy orzechów i owoców rozrzucone są po całym świecie."

Kiedy powstała firma COCOA?

Wystartowaliśmy jako firma Cocoa w 2011roku. Nasz zespół założycielski to było kilka osób z grona rodziny i przyjaciół.

Jaka jest idea istnienia firmy?

Oczywiście - czekoladowe przekąski RAW w jakości eko naprawdę mogą być smaczne! 

Czy produkcja ekologiczna była od początku oczywistym wyborem?

Od początku zaczęliśmy działać wyłącznie w obrębie segmentu ekologicznego. Nie przewidujemy zmian w najbliższych latach.

Gdzie znajdują się uprawy potrzebnych surowców?

Nasze surowce sprowadzamy z całego świata. Ziarno kakaowca pozyskiwane jest głownie z Ameryki Południowej. Cukier kokosowy pochodzi z Azji. Uprawy orzechów i owoców rozrzucone są po całym świecie.

Ile produktów jest obecnie w ofercie? Według jakiego klucza dokonywany jest ich wybór?

Nasza oferta obecnie to prawie 100 produktów. Staramy się rozwijać ją w kilku kierunkach. Dbamy zarówno o ofertę prezentową, drobne i szybkie przekąski, jak również produkty oferowane w większych opakowaniach lub na wagę.

Które produkty sprzedają się najlepiej?

W porównaniu z konwencjonalnymi marketami konsumenci rynku ekologicznego sięgają zdecydowanie częściej po ciemną czekoladę. Zdecydowanie zwracają coraz większą uwagę na składniki. W Polsce certyfikat EKO zaczyna być coraz szerzej dostrzegany i doceniany.

Do jakich klientów dedykowane są produkty COCOA?

Nasza oferta dedykowana jest do wszystkich klientów świadomych jakości. Do miłośników wytrawnych oraz łagodnych wegańskich czekolad, do mam, które szukają zdrowszych wersji przysmaków dla swoich pociech, do zainteresowanych kupowaniem produktów na wagę, oraz do poszukujących prezentów okolicznościowych.

Czy oferta będzie się poszerzać, jakie są plany na przyszłość?

W przyszłym roku będziemy rozwijać ofertę prezentową. Chcemy wprowadzić lekkie herbatniki oblewane czekoladami w różnych smakach. Wciąż trwają prace nad kategorią pralinek i trufli czekoladowych. Na pewno nadal będzie słodko i pysznie!

 

Rozmawiała Agnieszka Kaniewska