Cytrynowe muffinki

Cytrynowe muffinki

2

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej tortowej lub orkiszowej białej
  • 120 ml oleju kokosowego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny + 1 łyżeczka startej skórki
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Suche i mokre składniki łączymy w dwóch osobnych miskach, następnie do suchych dodajemy morką mieszankę i krótko mieszamy widelcem. W cieście mogą zostać grudki. Powstałą mieszankę nakładamy do papilotek, wypełniając 3/4 ich wysokości. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni. Gotowe muffinki możemy polać lukrem, białą lub gorzką czekoladą.

 

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food