Czekoladowo-migdałowe ciasto z Capri

Czekoladowo-migdałowe ciasto z Capri

2

Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

Przygotowanie: 20 min

Pieczenie: 20 min

Poziom łatwy

SKŁADNIKI:

Przygotowanie:

Podprażamy migdały na blasze w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 8-9 minut na złoty kolor. Następnie studzimy migdały. Wkładamy je do do kielicha blendera i rozdrabniamy. Siekamy czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, po czym przelewamy do miseczki i studzimy do temperatury pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do osobnych miseczek. Do miski robota kuchennego dodajemy pokrojone masło i połowę cukru. Wyrabiamy składniki do otrzymania puszystego kremu. Następnie stopniowo dodajemy jedno po drugim żółtko. Gdy pierwsze całkowicie wmiesza się w masę, dodajemy kolejne. Wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy migdały i mieszamy szpatułką. Przekładamy masę do innej miski, a miskę robota kuchennego dokładnie myjemy. Do miski robota dodajemy białka z pozostałym cukrem i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą czekoladową, mieszając delikatnie od dołu do góry, aż do połączenia się składników. Formę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i szpatułką wygładzamy jego powierzchnię. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na jakieś 70 minut. Za pomocą patyczka do szaszłyków, sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe. Gdy góra ciasta zbyt mocno się zapieka, przykrywamy je folią aluminiową. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.