Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

2

Większość z nas kojarzy produkty liofilizowane z żywnością spożywaną przez himalaistów, astronautów lub osoby lubiące podróżować "na dziko".  Obecnie jednak ich popularność znacznie wzrosła, o czym świadczy szeroka dostępność tego rodzaju posiłków w wielu internetowych, jak i stacjonarnych sklepach. Sproszkowane w ten sposób jedzenie posiada bowiem całą listę zalet, które znacznie wyróżniają je na tle innych sposobów konserwacji żywności. Przyjrzyjmy się zatem bliżej liofilizacji oraz poznajmy zalety produktów liofilizowanych. 

Większość z nas kojarzy produkty liofilizowane z żywnością spożywaną przez himalaistów, astronautów lub osoby lubiące podróżować "na dziko".  Obecnie jednak ich popularność znacznie wzrosła, o czym świadczy szeroka dostępność tego rodzaju posiłków w wielu internetowych, jak i stacjonarnych sklepach. Sproszkowane w ten sposób jedzenie posiada bowiem całą listę zalet, które znacznie wyróżniają je na tle innych sposobów konserwacji żywności. Przyjrzyjmy się zatem bliżej liofilizacji oraz poznajmy zalety produktów liofilizowanych. 

Czym jest żywność liofilizowana?

Zanim przejdziemy do zalet produktów liofilizowanych, zapoznajmy się bliżej z ukrytymi pod tą skomplikowaną nazwą procesami oraz czynnościami. Co to liofilizacja?

Jest to jeden ze sposobów konserwowania żywności, określany także jako suszenie sublimacyjne. Aby otrzymać finalną postać takiego produktu, konieczne jest wyodrębnienie kilku etapów jego przygotowania. W pierwszej kolejności obrabiane produkty zostają zamrażane w temperaturze do -40 stopni Celsjusza, co powoduje unieszkodliwienie oraz usunięcie wszystkich bakterii, pleśni oraz innych drobnoustrojów, powodujących ich psucie się. Następnie, żywności dostarczane jest ciepło (bez rozmrażania!), powodujące, że zawarta w niej woda zaczyna powoli odparowywać. Ostatnim etapem jest tzw "wymrażanie wody", czyli usuwanie wody przez wymrażanie.

Jakie produkty podlegają liofilizacji? 

Liofilizacji poddaje się przede wszystkim owoce. Dużą popularnością cieszą się sproszkowane jagody acai, maliny, śliwki, porzeczki oraz truskawki liofilizowane, jednakże w sklepach znajdziemy również konserwowane w ten sposób warzywa, takie jak papryka, chrzan, por, cebula, groszek, fasolę, a ponadto mięsa oraz grzyby. 

Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?

Liofilizacja, mimo że dla wielu pozostaje wciąż terminem nieco egzotycznym posiada wiele pozytywów, co dotyczy w szczególności owoców sezonowych. Jakie są zatem zalety produktów liofilizowanych? 

  • Owoce i warzywa liofilizowane są w pełni naturalne, pozbawione wszelkich konserwantów, ulepszaczy smaku oraz innych, zbędnych składników, jakie często wykorzystuje się w procesach konserwowania jedzenia. I co najważniejsze, nie tracą one swoich walorów odżywczych ze względu na suszenie ze stanu zmrożonego. 
  • Po zalaniu wodą, sproszkowane danie natychmiast odzyskuje swoje walory odżywcze oraz smakowe. 
  • Proces ten zapewnia długi termin przydatności do spożycia, bez konieczności stosowania substancji konserwujących. Jest to olbrzymią zaletą zwłaszcza w przypadku owoców sezonowych, takich jak maliny, truskawki oraz borówki, które nie są dostępne w sklepach poza krótkim sezonem letnim. W wyniki liofilizacji możemy cieszyć się nimi przez cały rok, przy zachowaniu identycznego aromatu oraz smaku. 
  • W związku z utratą wody, produkty liofilizowane są lekkie, mają niewielką objętość, dlatego też są łatwe w przechowywaniu zarówno w domu, jak i w trakcie podróży. 
  • Z badań wynika także, że podczas liofilizacji z żywności zostają usunięte rakotwórcze azotyny. 
  • Smaczne owoce liofilizowane są doskonałym dodatkiem do śniadań (owsianki, jaglanki, placki) i deserów. Sprawdzą się także jako zdrowa przekąska między posiłkami, która zasmakuje również najmłodszym!