Wegański De volaille z pieczarkami

Wegański De volaille z pieczarkami

2
Pyszny, zdrowy, ekologiczny i wegański. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Niezwykle sycący. Po prostu de volaille z pieczarkami. Autorką przepisu jest wegetariańska blogerka Misa Mocy

SKŁADNIKI:

½ szklanki suchej kaszy jaglanej

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki mąki ryżowej lub mąki z ciecierzycy

szczypta soli

olej kokosowy do smażenia

mąka kukurydziana lub z ciecierzycy do obtaczania

SKŁADNIKI NA FARSZ:

250 g pieczarek1 cebula

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki oleju kokosowego

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka majeranku

kilka gałązek świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. W czasie, gdy kasza się gotuje, przygotowujemy farsz. Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Do lekko jeszcze ciepłej kaszy dodajemy mąkę ryżową, siemię lniane i sól. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż składniki się połączą. Formujemy z niego
jedną kulę i odstawiamy na 15 minut, żeby się ścisnęło. Po 15 minutach ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy z niego 8 kulek. Każdą z ciastowych kulek rozgniatamy palcami, aż powstanie w miarę cienki, okrągły placek.

Na placek wykładamy 1,5-2 łyżeczki farszu, zlepiamy, formujemy w wałek, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pozostałym farszem możemy obsypać de volaille w naczyniu i ozdobić talerz.