Podobne artykuły
Masz nietolerancję laktozy lub nietolerancję czy alergię na białka mleka? To nie problem. Istnieje sporo wartościowych zamienników krowiego nabiału. W tej sekcji chcemy zapoznać Cię z właściwościami mleka ryżowego, sojowego, orzechowego czy koziego oraz podpowiedzieć jak ich używać. Jedzenie to przyjemność, z powodu nietolerancji laktozy nie trzeba rezygnować z radości posiłków.
Pamiętaj jednak, że:
– mleko kozie, mimo niższego ryzyka alergii niż w przypadku mleka krowiego, nie powinno wprowadzać się do diety niemowląt przed 10 miesiącem życia produktów z koziego mleka. Poza tym zawartość soli mineralnych jest znacznie wyższa niż w mleku krowim, dlatego lekarze zalecają często rozcieńczanie mleka koziego w wodzie w stosunku 1:1;
-dieta bezlaktozowa może doprowadzić do niedoboru wapnia. Trzeba więc dodatkowo sięgnąć po produkty z wapniem jak np. produkty bez laktozy wzbogacone wapniem (np. mleka kokosowe z wapniem), natkę pietruszki, jarmuż, fasolę, otręby pszenne, kaszę gryczaną czy jęczmienną.
MLEKO RYŻOWE
Ma biały kolor, delikatny smak; wyglądem przypomina mleko krowie. W każdym przepisie można go użyć zamiast mleka krowiego w takiej samej ilości, uwzględniając ewentualnie jego słodki smak; można poddawać go każdej obróbce termicznej.
Rodzaje mleka ryżowego:
MLEKO SOJOWE
Ma jasnobrązowy kolor, lekki sojowy smak. Doskonale nadaje się do potraw o wyrazistym smaku, który zamaskuje smak soi. Dobrze pasuje do ciemnych ciast, ponieważ pod wpływem temperatury znacznie ciemnieje. Jako zamiennik mleka krowiego – stosuj taką samą ilość, można gotować.
MLEKO ORZECHOWE
Ma lekko brązowy kolor, delikatny, orzechowy smak. Uwaga: nie dla alergików uczulonych na orzechy.
Jest najlepsze do deserów; łagodzi smak ostrzejszych potraw. Ilość w przepisie taka sama.
MLEKO KOZIE
Jest dostępne w formie płynnej oraz w proszku. Białe, wyglądem przypomina krowie. Można stosować w dowolnych przepisach. Pasuje doskonale do lodów, budyniów. Mleko w proszku ma mocniejszy smak.
Zamiast jednej szklanki mleka krowiego w proszku można użyć 1 szklanki mleka sojowego w proszku. Podwoi to ilość kalorii i składników odżywczych w potrawie.
INNE