Dieta bezglutenowa a masa ciała. Czy jest się czego obawiać? Podpowiadamy!

Dieta bezglutenowa a masa ciała. Czy jest się czego obawiać? Podpowiadamy!

2

W ciągu ostatnich lat produkty bezglutenowe bardzo zyskały na popularności, a to naturalnie niesie ze sobą bardzo wiele mitów i nieporozumień. Znajdują się one dziś w polu zainteresowania nie tylko osób, cierpiących na celiakię bądź inne choroby, które są zmuszone do ścisłego kontrolowania tego, co trafia na ich stół. Temat wprowadzania produktów bezglutenowych często poruszany przez wiele osób, dla których ważna jest zdrowa dieta i korzystny dla stanu organizmu styl życia. Kwestia nadwagi pojawia się więc tu nieuchronnie.

W ciągu ostatnich lat produkty bezglutenowe bardzo zyskały na popularności, a to naturalnie niesie ze sobą bardzo wiele mitów i nieporozumień. Znajdują się one dziś w polu zainteresowania nie tylko osób, cierpiących na celiakię bądź inne choroby, które są zmuszone do ścisłego kontrolowania tego, co trafia na ich stół. Temat wprowadzania produktów bezglutenowych często poruszany przez wiele osób, dla których ważna jest zdrowa dieta i korzystny dla stanu organizmu styl życia. Kwestia nadwagi pojawia się więc tu nieuchronnie.

Wielu powiada: odstaw gluten, a natychmiast schudniesz! Niekoniecznie tak będzie

Pewnego rodzaju moda na unikanie glutenu wprost wybuchła przed kilkoma laty i stała się jednym z istotnych rynkowych trendów na zachodzie. Wielką rolę odegrał tu przykład szeregu celebrytów deklarujących, że właśnie w ten sposób udało im się stracić na wadze. Czy istotnie gluten ma w tym kontekście szczególne znaczenie? Ma, jednak nie chodzi o sam gluten, ale towarzyszącą mu w pszenicznych ziarnach skrobię, która charakteryzuje się tym, że stanowi węglowodan złożony, lecz nietrwale. Czyli mówiąc wprost: trawi się szybko, gwałtownie podnosząc poziom cukru we krwi – według niektórych fachowców szybciej, niż sam cukier. Dalszy mechanizm jest już dobrze znany. Następuje wyrzut insuliny, wspomniany cukier zostaje przemieniony w zapas zamiast zostać spalonym, a my w krótkim czasie znów borykamy się z uczuciem głodu, więc zaglądamy do lodówki. Dlatego tak ważne jest, by, o ile nie występują w danym momencie szczególne potrzeby energetyczne, przyjmować takie pożywienie, które sprawia, że węglowodany uwalniane są stopniowo. Wówczas nawet nieszczególnie syty posiłek da nam poczucie najedzenia na dłuższy czas. Wobec tego istotnie, przejście na produkty bezglutenowe wielu osobom bardzo ułatwi kontrolowanie swojej wagi. Dieta ta nie jest jednak gwarancją szybkiej redukcji. Równolegle należy przestrzegać wielu zasad, a także pozostawać aktywnym fizycznie.

Produkty bezglutenowe muszą być spożywane w ramach zbilansowanej diety