Dieta dla mamy karmiącej

Dieta dla mamy karmiącej

2

Noworodek, a potem niemowlę co najmniej do 6 miesiąca życia nie potrzebuje absolutnie żadnych obcych produktów, żadnego pożywienie poza pokarmem matki. Skład mleka zmienia się w miarę rozwoju dziecka, dostosowując się do jego aktualnych potrzeb. Nie wymyślono dotąd żadnej mieszanki, żadnej odżywki, która mogłaby konkurować z mlekiem matki. Matka musi pamiętać, żeby pokarm był pełnowartościowy, sama powinna się prawidłowo odżywiać.

Co można jeść, a czego lepiej unikać podczas karmienia piersią, z czego najlepiej zrezygnować i ewentualnie z czasem stopniowo wprowadzać, zawsze wnikliwie obserwując reakcję dziecka:

• produkty o ostrym smaku (czosnek, cebula, por, pikantne przyprawy);

• napoje i produkty bardzo kwaśne;

• produkty o gorzkim smaku jak kawa czy czarna herbata;

• cukier i słodycze;

• konserwy, zupy w proszku, sery topione, soki z koncentratu, margaryna;

• wędliny ze zwierząt z hodowli intensywnej.

 

Zawsze trzeba brać pod uwagę porę roku i zgodnie z nią odżywiać się – jeść najwięcej tych produktów, które właśnie są dostępne w naturalnej obfitości.

Produkty zalecane karmiącym mamom

kasza jaglana i płatki jaglane;

• pęczak jęczmienny, kasza wiejska, płatki jęczmienne;

• kukurydza i kaszka kukurydziana;

ryż pełnoziarnisty okrągły amarantu.

Jakie warzywa jeść karmiąc piersią

• zielone (brokuły, liście pora, kiełki, natka pietruszki);

• pomarańczowe bogate w beta-karoten (marchew, dynia, kabaczek);

• doskonałym źródłem witaminy C jest kiszona kapusta i kiszone buraki.

• orzechy, migdały, nasiona słonecznika, dyni, sezamu, siemię lniane (len złocisty!);

• oleje roślinne tłoczone na zimno. Istotne jest aby codziennie spożywać pokarmy z każdej z powyższych grup.

W zimie, gdy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona, trzeba pamiętać o kiełkach, a także używać sproszkowane liście pokrzywy, melisy czy lebiody do posypywania różnych potraw.

Warzywa strączkowe podczas karmienia

Warzywa strączkowe i wyroby z nich

Fasole, soczewice, tofu, miso, tempeh, fasola szparagowa.

Fasole zawierają dobrej jakości białko i witaminy, stymulują wytwarzanie mleka i mają wpływ na jego jakość. Trzeba przestrzegać zasady moczenia na noc (oprócz soczewicy, która nie wymaga takich zabiegów i nie niesie „niebezpieczeństwa” wzdęć), odlać tę wodę a potem można jeszcze trzykrotnie odlewać po zagotowaniu, do gotowania dodać mały kawałeczek 0,5 cm x 0,5 cm glonu kombu, który poprawi strawność.

Dodać przyprawy: cząber, tymianek, majeranek.