3 x więcej owoców
2 x więcej warzyw
5 x więcej nasion strączkowych
3 x więcej ryb
5 x więcej olejów roślinnych
znacznie więcej orzechów
5 x więcej nasion strączkowych
3 x więcej ryb
5 x więcej olejów roślinnych
znacznie więcej orzechów
Z badań naukowych wynika, że dieta śródziemnomorska zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy, obniża ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza ryzyko zawału. DIETĘ ŚRÓDZIEMNOMORSKĄ NALEŻY STOSOWAĆ W PROFILAKTYCE PIERWOTNEJ I WTÓRNEJ CHORÓB UKŁADU KRĄŻENIA, warto więc wprowadzić zasady tej diety do codziennego żywienia. Tylko jak to zrobić nad Wisłą?
Oto 10 zasad jak odżywiać się zdrowo przez cały rok:
- Jedz codziennie produkty zbożowe pełnoziarniste.
- Wybieraj oleje tłoczone na zimno, unikaj tłuszczów zwierzęcych.
- Warzywa i owoce to źródło błonnika, witamin i soli mineralnych dla Ciebie.
- Dwukrotnie zwiększ spożycie ryb (jedz zwłaszcza śledzie, makrele, dorsze, szproty).
- Jeśli jesz mięso – wybieraj to najlepszej jakości.
- Ważne, aby nabiał był z dobrego źródła.
- Gotuj na parze, piecz, przyrządzaj potrawy na grillu – smaż jak najrzadziej!
- Zamiast słodyczy – suszone owoce.
- Pamiętaj o orzechach – ułatwiają pamiętanie!
- Dbaj o różnorodność spożywanych pokarmów (codziennie produkty zbożowe, wysokobiałkowe, warzywa, owoce).