Dlaczego warto jeść awokado ekologiczne?

Dlaczego warto jeść awokado ekologiczne?

2

Smaczliwka czyli awokado to wyjątkowo smakowity i zdrowy owoc, który warto włączyć do swojej diety.

Oto 9 powodów, dla których warto to zrobić:

1. Awokado ekologiczne, mimo że jest wysokokaloryczne, to pomaga w odchudzaniu. Ponad 80% wartości kalorycznej awokado stanowi lekkostrawny tłuszcz, głównie w postaci olejów jednonienasyconych. Badania wykazały, że zjedzenie nawet pół awokado dziennie może zredukować głód i podnieść ogólny poziom sytości, co odsuwa ochotę na następny posiłek nawet do pięciu godzin. Pomimo więc, że awokado jest wysokokaloryczne, to osoby spożywające je regularnie, zazwyczaj przyjmują mniej kalorii, bo odczuwają większą sytość. Dieta bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomaga chronić przed odkładaniem się tkanki tłuszczowej na brzuchu i komplikacjami zdrowotnymi u diabetyków.

2. Awokado ekologiczne jest idealne w dietach dla serca. Badania kliniczne potwierdziły, że spożywanie awokado wspiera sprawność układu sercowo-naczyniowego. Ma ono korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, prawdopodobnie dzięki wysokiej zawartości beta-sitosteroli, związków chemicznych blokujących wchłanianie cholesterolu.

3. Awokado BIO jest naturalnym źródłem lecytyny – pożywienia dla mózgu

4. Awokado BIO jest bogate w miedź, która pomaga wytwarzać czerwone ciałka krwi

5. Awokado BIO jest źrodłem odżywczego białka, dlatego często jest polecane matkom karmiącym

6. Awokado BIO stosuje się jako środek leczniczy na wrzody

7. Awokado BIO jest znane z właściwości upiększania skóry

8. Awokado ekologiczne nie wymaga specjalnych zabiegów przed zjedzeniem.Awokado ma doskonałą smarowność, dlatego można go używać do pieczywa zamiast masła. Przekrojone na pół awokado można doprawić odrobiną pieprzu, soli i soku z limonki i mamy idealną przekąskę. Awokado może być też składnikiem sałatek, surówek, koktajli, sosów, dipów.

9. Awokado ekologiczne jest składnikiem zdrowego oleju. Olej z awokado ma delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor, a potrawy z jego dodatkiem nie mają tłustego posmaku. Tłoczony na zimno i nierafinowany olej jest bogaty w zawarte w owocach przeciwutleniacze i witaminy E, A, D, K i B. Szklanka oleju powstaje z co najmniej 12 owoców awokado.