Domowe mleko ryżowe - jak zrobić? Przepis

Domowe mleko ryżowe - jak zrobić? Przepis

2

Rosnąca ostatnimi czasy ilość wegan, a także osób chcących zamienić mleko krowie (na przykład przez ideologię, nietolerancję laktozy) na inny produkt sprawia, że zapotrzebowanie na mleko pochodzenia roślinnego jest duże. Dodatkowo rośnie także zainteresowanie tym, jak tego typu napój zrobić samodzielnie. Kiedy do krowiego mleka potrzeba... krowy, to w przypadku roślinnego wystarczą składniki, które prawdopodobnie każdy ma w swoim domu. Mleko ryżowe jest proste do wykonania, a także zdrowe!

Rosnąca ostatnimi czasy ilość wegan, a także osób chcących zamienić mleko krowie (na przykład przez ideologię, nietolerancję laktozy) na inny produkt sprawia, że zapotrzebowanie na mleko pochodzenia roślinnego jest duże. Dodatkowo rośnie także zainteresowanie tym, jak tego typu napój zrobić samodzielnie. Kiedy do krowiego mleka potrzeba... krowy, to w przypadku roślinnego wystarczą składniki, które prawdopodobnie każdy ma w swoim domu. Mleko ryżowe jest proste do wykonania, a także zdrowe!

 

Mleko ryżowe – właściwości

 

Wiele osób się zastanawia, ile mleko ryżowe ma kalorii? Ta wartość jest wyrażana na sto gramów. Warto zaznaczyć, że podawane wartości nie są dokładne – wszystkie właściwości zależą od tego, w jakich dokładnie proporcjach zrobisz swoje mleko. Zazwyczaj na sto gram, mleko ryżowe ma 43 kalorie, 5 gram cukru, 0,25 gram błonnika(reguluje przemianę materii), 11 miligramów magnezu (wpływa na komfort psychiczny i zwiększa koncentrację) , 0,41 miligramów witaminy E.

 

Dodatkowo warto zaznaczyć, że w mleku ryżowym ze świecą można szukać (i nie znaleźć) złych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Jednakże uważać powinny osoby cierpiące na cukrzycę – mleko tego rodzaju charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym.

 

Mleko ryżowe – przepis

 

Pyszne i proste do stworzenia mleko ryżowe – skład:

 

- 2/3 szklanki ryżu (biały lub brązowy)

 

- 2 litry wody

 

- szczypta soli

 

- łyżka cukru (najlepiej brązowego – można również dodać miodu, jednak wtedy produkt będzie już niewegański)

 

Jak zrobić z powyższych rzeczy mleko ryżowe? Przepis jest banalnie prosty

 

Po pierwsze, nalej do garnka wodę. Później należy opłukać ryż i wsypać go do wody, razem z odrobiną soli – wszystko zakrywa się pokrywką. Dopiero teraz należy uruchomić kuchnię i doprowadzić do zagotowania się wywaru, po tym czasie trzeba zmniejszyć ogień do minimum i odczekać dwie godziny. Po tym czasie, konieczne jest ostudzenie zawartości garnka, dopiero wtedy dodaje się cukier. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie wszystkiego za pomocą blendera, bardzo ważna jest tutaj dokładność. Produkt powyższych czynności należy przelać do innego pojemnika, na przykład butelki i włożyć do lodówki na dwa dni – wtedy będzie gotowy. Przed wypiciem należy wstrząsnąć butelką. To wszystko – teraz masz swoje własne mleko ryżowe! Cena za całość jest śmiesznie niska, dlatego warto ograniczyć kupowanie gotowych produktów w sklepie.

 

Mleko ryżowe – zastosowanie

 

Teraz wiesz już, jak zrobić domowymi sposobami mleko ryżowe. Do czego jednak go użyć? Sprawdzi się ono w zasadzie wszędzie równie dobrze, jak mleko krowie. Tak więc wyśmienicie zastąpi mleko w owsiance, wypiekach, dodając go do płatków. Dobrze jest gotować na mleku ryżowym kaszę. Lubisz sycące koktajle? W takim razie koniecznie zaopatrz się w soczyste owoce i zrób napój na bazie mleka ryżowego. Co ciekawe, w mleku ryżowym dobrze jest gotować rybę.

 

Nadal nasuwa się pytanie, jeżeli nie interesuje Cię samodzielnie stworzone mleko ryżowe – gdzie kupić? W tym przypadku najlepszym wyborem będą sklepy ze zdrową żywnością.