Domowy chleb gryczany

Domowy chleb gryczany

2

SKŁADNIKI: na 1 bochenek

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
  • 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
  • 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • olej do wysmarowania
  • foremki do pieczenia
  • opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

 

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.