Grillowane piersi z kurczaka z fenkułem i bakłażanem, podane z kaszą kuskus

 

 

Składniki:
- pierś  z kurczaka 600 g
- 4 szt.  fenkuła
- 2 szt.  bakłażana
- 4 łyżki czubrycy pikantnej (w składzie sól, papryka
czerwona ostra, cząber, tymianek)
- 2 łyżki świeżych listków kolendry
- 1-2 szt. papryczki pepperoni
- 1/2  szklanki bulionu drobiowego

 

Sposób przyrządzenia
Pokroić pierś z kurczaka na mniejsze części, posypać przyprawami – czubrycą pikantną, cząbrem, papryką ostrą, tymiankiem i solą. Odstawić do lodówki na 20–30 min.Bakłażana  pokroić  w  1/2  cm  plastry,  posypać  każdy  kawałek  solą  z  obu stron, odłożyć, żeby puścił sok na ok. 10 min. (w ten sposób pozbawiamy bakłażana goryczki). Potem zmyć dokładnie sól w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.Z  fenkuła  odkroić  zielone  pędy  z  koperkiem,  odciąć  z  bulwy  wierzchnią warstwę.  Pozostałą  bulwę  podzielić  na  ósemki  lub  ćwiartki  (w  przypadku małej bulwy).Ugotować najlepiej na parze – ok. 5 minut. Papryczkę podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego – ok. 1 min. Bakłażana grillować na beztłuszczowej patelni – minutę z każdej strony. Pierś z kurczaka grillować – po 2–3 min. z  każdej strony.Wyłożyć  przygotowane   mięso   z   kurczaka   do   posmarowanego   oliwą naczynia żaroodpornego,  dodać fenkuły, grillowane bakłażany, papryczkę i podlać odrobinę bulionem drobiowym. Wstawić naczynie do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok. 20 minut, przed podaniem  posypać świeżymi listkami kolendry. Podawać z kaszą kuskus, przygotowaną  wg przepisu na opakowaniu.