Grzybowy ramen z masłem orzechowym

Grzybowy ramen z masłem orzechowym

2

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej

 

Duży garnek ramenu, ok. 3 litrów

S K Ł A D N I K I

• 1 pęczek włoszczyzny

• 1 cebula

• 250 g suszonych grzybów leśnych

• 400 g pieczarek

• 5 łyżek masła orzechowego

• 2 ząbki czosnku

• 2 liście laurowe

• pół łyżeczki gałki muszkatołowej

• kilka ziarenek ziela angielskiego

• kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)

• 5 łyżek sosu sojowego

• 1 łyżka oleju kokosowego

• 2 łyżki pasty miso

• sól i chili do smaku

• 2 łyżki octu jabłkowego

DO P O SYPA N I A

• świeża kolendra

• nasiona czarnuszki

DO P O DA N I A

• makaron ryżowy wstążki

 

WYKO N A N I E

1. Włoszczyznę obierz i włóż do garnka.

2. Dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.

3. Zalej 3 litrami wody i gotuj na małym ogniu minimum godzinę. W tym czasie na patelni na oleju kokosowym podsmaż poszatkowaną cebulę, korzeń imbiru i czosnek.

4. Gdy cebula się zrumieni, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie wrzuć je do wywaru.

5. Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe, gałkę muszkatołową oraz dokładnie wymieszane w kubeczku pastę miso, sos sojowy oraz ocet jabłkowy.

6. Dopraw solą i chili.

7. Ramen podawaj z makaronem ryżowym, posypany nasionami czarnuszki i świeżą kolendrą.

WS K A ZÓW K I Suszone leśne grzyby są dużo bardziej aromatyczne niż świeże. Dlatego właśnie na ich bazie przygotowuj wywar do ramenu. Do suszenia wybierz grzyby o twardych kapeluszach, na przykład podgrzybki i prawdziwki. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych słoikach, bo łatwo chłoną wilgoć, która sprzyja pojawianiu się pleśni. Warto ususzyć swoje grzybowe zbiory i korzystać z ich aromatu przez cały rok.

 

Podobne artykuły