Guacamole

Guacamole

2

Składniki:

  • awokado,
  • pomidorki koktajlowe,
  • papryka,
  • papryczka chilli,
  • piórko szczypiorku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 4-5 gałązek kolendry,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wydrąż miąższ z awokado, ugnieć w miseczce widelcem. Posiekaj paprykę, chilli, szczypiorek i kolendrę, dodaj do awokado. Jeśli lubisz, ozdób połówkami pomidorków. Skrop całość sokiem z cytryny. Posól dopiero na końcu, po wierzchu (pozwoli to zminimalizować ilość soli). Solenie surowych roślinnych składników wcześniej wyciąga z nich wodę (osmoza) i psuje smak. Guacamole najlepsze jest świeże. Przechowywane ciemnieje i traci smak. Jest pysznym dodatkiem do wielu potraw na ciepło i zimno.

 

Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.