Guacamole
2
Składniki:
- awokado,
- pomidorki koktajlowe,
- papryka,
- papryczka chilli,
- piórko szczypiorku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 4-5 gałązek kolendry,
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wydrąż miąższ z awokado, ugnieć w miseczce widelcem. Posiekaj paprykę, chilli, szczypiorek i kolendrę, dodaj do awokado. Jeśli lubisz, ozdób połówkami pomidorków. Skrop całość sokiem z cytryny. Posól dopiero na końcu, po wierzchu (pozwoli to zminimalizować ilość soli). Solenie surowych roślinnych składników wcześniej wyciąga z nich wodę (osmoza) i psuje smak. Guacamole najlepsze jest świeże. Przechowywane ciemnieje i traci smak. Jest pysznym dodatkiem do wielu potraw na ciepło i zimno.
Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły