Imbir - rozgrzewające kłącze

Imbir - rozgrzewające kłącze

2

Imbir to kłącze rosnące w wilgotnym, gorącym klimacie. W Chinach, Indiach i Japonii jest używany od tysięcy lat jako roślina lecznicza. W Europie w czasie średniowiecza i renesansu imbir był ceniony wyżej niż złoto. Obecnie jest powszechnie dostępny jako kłącze, a także w postaci sproszkowanej.

Imbir to kłącze rosnące w wilgotnym, gorącym klimacie. W Chinach, Indiach i Japonii jest używany od tysięcy lat jako roślina lecznicza. W Europie w czasie średniowiecza i renesansu imbir był ceniony wyżej niż złoto. Obecnie jest powszechnie dostępny jako kłącze, a także w postaci sproszkowanej.


Kłącza imbiru

Imbir co to jest? Imbir stosowany jako przyprawa występuje pod postacią kłączy imbiru. Imbir roślina jest słynna ze swoich części podziemnych jako kłącze imbiru, a nie imbir owoc, imbir kwiaty czy warzywo imbir. Szeroko znane i stosowane w kuchni i ziołolecznictwie przykłady kłączy to właśnie imbir i kurkuma. To kłącza o szerokim zastosowaniu w kuchni, profilaktyce zachorowań i w lecznictwie. Często mówi się o stosowaniu imbiru i kurkumy na podniesienie odporności. Imbir ma zastosowanie zarówno w postaci świeżego kłącza imbiru jak i w postaci sproszkowanej jako suszony imbir.


Jakie właściwości ma imbir?

Imbir zawiera wyjątkową obfitość przeciwutleniaczy. Na przykład za pikantny smak świeżego imbiru odpowiada związek fenolowy – gingerol. Kłącze imbiru ma dużo skrobi, zawiera większość witamin, fitosterole i olejki eteryczne. Market oferuje imbir świeży, w proszku, imbir kandyzowany, imbir marynowany, syrop z imbiru oraz sok z imbiru. 10 g świeżego imbiru odpowiada 1-2 gramom imbiru w proszku.


Korzeń imbiru działanie

Korzeń imbiru nosi nazwę kłącza imbiru lekarskiego. Jakie właściwości ma imbir, że został tak nazwany? Imbir zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać stany zapalne. Imbir także może pomagać w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Silne przeciwutleniacze zawarte w imbirze to między innymi gingerol, zingeron i shogaol.


Jak jeść imbir?

Imbir występuje w postaci świeżych kłączy lub jako zmielony proszek. Jak spożywać świeży imbir? Można znaleźć w sieci dużo podpowiedzi, na przykład www imbir zastosowanie czy imbir zastosowanie porady. Imbir świeży jak jeść? Można wycisnąć sok ze startego kłącza lub pokroić go na plasterki i dodawać do gotowanych dań. Imbir w proszku zastosowanie ma do wielu dań. Na pytanie imbir kandyzowany jak jeść odpowiedź może być tylko jedna – z przyjemnością (pod warunkiem, że ktoś lubi ostre przekąski).



Imbir w kuchni

Właściwości imbiru w proszku są mocniejsze, bardziej skoncentrowane niż ma świeży imbir. Imbir doskonale sprawdzi się w gęstych, zawiesistych zupach i daniach mięsnych. Ostry, pikantny smak imbiru odnajduje się doskonale w daniach kuchni azjatyckiej. Marynaty, pikle też mają lepszy smak po dodaniu imbiru.


Przepis na pikantną posypkę

W kuchni można przygotować własną posypkę, która będzie uniwersalna do wielu dań. W tym celu trzeba wymieszać po pół łyżeczki kurkumy, imbiru w proszku i kuminu i na koniec dodać szczyptę mielonego czarnego pieprzu. Taką posypkę można przesypać do szklanego pojemnika i indywidualnie wypróbować do jakich dań będą pasowały.


Zastosowanie pikantnej posypki

Przygotowaną pikantną posypkę można dodawać do takich zup jak: flaki, krupnik, rosół, jarzynowa czy pomidorowa. Można też uprażyć na suchej patelni pestki słonecznika razem z pestkami dyni i posypać je do smaku pikantną posypką. Można też odsączoną z zalewy ugotowaną ciecierzycę upiec przez ponad pół godziny w piekarniku, aż stanie się przyrumieniona i chrupiąca. I tak upieczoną ciecierzycę posypać pikantną posypką. Taka potrawa wpłynie na podniesienia odporności.


Jak przechowywać świeży imbir?

Świeże kłącza imbiru można przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie. Dobrze jest owinąć je folią spożywczą lub zapakować do foliowego woreczka. Kłącza imbiru można też zamrozić. W takiej postaci da się przechować imbir przez 6 miesięcy. Imbir kandyzowany jest konserwowany cukrem i można go przechowywać w temperaturze pokojowej do daty umieszczonej na opakowaniu. Imbir w proszku przechowuje się w suchym miejscu w temperaturze pokojowej do 2 lat.


Jak kupować imbir?

Najlepiej wybrać imbir eko czyli imbir pochodzący z upraw ekologicznych. Świeży imbir ma wysoką jakość, gdy jego skórka jest delikatna i ma lekko błyszczący wygląd. Taką skórkę można z łatwością zdrapać paznokciem (ale lepiej zrobić to gdy będzie już należał do nas). W sklepie imbir podpisany jest jako korzeń imbiru lub kłącze imbiru. Imbir w proszku także jest dostępny jako produkt ekologiczny.


Imbir jako przyprawa

Wykorzystanie imbiru może być szerokie. Imbir jako przyprawa jest wykorzystywany jako klacze imbiru i imbir w proszku. Imbir w proszku właściwości ma silniej rozgrzewające niż świeży imbir. Imbir ma ostry smak z lekko wyczuwalną cytrusową nutą. To jak używać imbir zależy od postaci imbiru, z której chcemy skorzystać. To, że ma imbir rodzaje różne w zależności od postaci determinuje też temat - kłącze imbiru zastosowanie.


Co zawiera imbir?

Świeży imbir zawiera dużo przeciwutleniaczy, olejki eteryczne i lecznicze żywice. Za dużo imbiru w diecie dostarcza bardzo dużo związków odpowiedzialnych za ostry smak, które mogą podrażniać śluzówkę układu pokarmowego. Działanie imbiru spożywanego w odpowiedniej dla danej osoby ilości poprawia trawienie. Dzieje się to dzięki temu, że świeży imbir właściwości ma następujące: pobudza apetyt, wspomaga perystaltykę jelit, a po zaparzeniu daje napar z imbiru na mdłości. Korzeń imbiru jak stosować? Można go stosować na przykład na podniesienie odporności.


Imbir do picia

Imbir do czego? Świeży imbir jak używać? Świeży imbir można pokroić na plasterki i zalać wrzątkiem. Powstanie napój o charakterystycznym pikantnym smaku i lekko cytrusowym zapachu. Można również zalać wrzątkiem starty imbir. Taka herbatka imbirowa ma działanie rozgrzewające i poprawiające trawienie. Jak zastosować imbir leczniczo? No właśnie, imbir rozgrzewa i w tym mechanizmie działa na podniesienie odporności.


Uniwersalne działanie wody imbirowej

Napar z imbiru, zalany wrzątkiem plasterek, to doskonałe remedium gdy przemarzniemy. Po powrocie do domu warto wypić taki napój, można dodać też trochę miodu. Aby imbir na przeziębienie miał pełne działanie, podczas gdy pije się napar z imbiru, można moczyć stopy w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z imbiru. Sok z imbiru działanie rozgrzewające zwiększy. Inny sposób to kąpiel z wodą, w której gotował się kawałek świeżego imbiru pocięty na plasterki. W tej imbirowej wodzie można też zamoczyć ręcznik (na środku, końce pozostają suche), wyżąć go i takim kompresem natrzeć całe ciało.


Imbir działanie

Jesienią i zimą warto zaprzyjaźnić się z imbirem. Korzeń imbiru jak jeść? Imbir działanie ma rozgrzewające, lekko napotne, jest doskonałą przyprawą. Jak zetrzeć imbir? Wystarczy zetrzeć kawałek świeżego kłącza imbiru na tarce i 2 palcami wycisnąć sok z wiórek. Taki sok z imbiru nadaje charakteru zupie z czerwonej soczewicy, czy dyni, a dzięki pikantnemu smakowi odmienia każde lekko mdłe danie.


Imbir właściwości lecznicze

Olejki eteryczne w imbirze pobudzają przemianę materii i działają uspokajająco na układ pokarmowy. Dlatego imbir jest polecany w przypadku mdłości i znalazł zastosowanie w przypadku choroby lokomocyjnej. Pojawia się pytanie ile imbiru dziennie zapewni takie działanie? Według doniesień naukowych gdy stosowany jest imbir w ciąży to od 0,5 do 1,5 g imbiru w proszku hamuje u nich wymioty i mdłości. A może też imbir na odchudzanie? Tak, pikantny smak imbiru rozgrzewa i pomaga w usuwaniu komórek tłuszczowych z organizmu. Jak spożywać imbir?


Imbir w kuchni

Imbir należy do nielicznych przypraw, które pasują zarówno do słodkich jak i słonych dań. Imbir mielony używany jest do przyprawiania pieczywa cukierniczego, do zup mięsnych i rybnych, do ketchupów i stanowi jeden z podstawowych składników przypraw typu curry. Orzeźwiający, świeży sok z imbiru doskonale pasuje do smoothies, innych soków i sosów sałatkowych. Soki z zielonych warzyw i owoców, a także z marchwi i jabłek plus sok z imbiru to idealne połączenie.


Imbir na rozgrzanie

W miesiącach jesiennych i zimowych rozgrzewające zalety imbiru są bardzo cenne. Można robić napoje imbirowe, a także zupy z dominującą imbirową nutą. Imbirowa zupa z kurczaka powstaje w ten sposób, że smaży się na rozgrzanym tłuszczu pokrojoną cebulę, seler naciowy, marchewkę, czosnek i starty imbir, aż warzywa zmiękną. Dodaje się udka z kurczaka i zalewa bulionem drobiowym. Całość gotuje się na małym ogniu do momentu ugotowania mięsa. To baza do różnych wariantów rozgrzewających zup. Idealna na słoty i chłód za oknem.


Dressing imbirowy

Do makaronów, różnych rodzajów ryżu i kasz bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie wyrazistego w smaku sosu z imbirową nutą. W tym celu do małej miski wlewa się trochę wody, masło migdałowe, sos sojowy, sok z cytryny, ocet jabłkowy i mielony imbir. Całość trzeba energicznie wymieszać kuchenną rózgą. Następnie dressing dodaje się do ugotowanego makaronu czy ziaren i miesza tak, aby dokładnie pokryły się sosem.

 


Imbirowa kasza jaglana

Kasza jaglana jest bogata w wiele składników odżywczych. Gotuje się przez około 25 minut. Kasza jaglana jest lekko orzechowa w smaku, jednak dla wielu osób tego smaku ma za mało. Z imbiru i soku z pomarańczy można przygotować do niej ciekawy w smaku i zapachu sos. W tym celu smaży się posiekaną cebulę do zeszklenia, dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek kłącza imbiru. Po chwili dodaje się sok pomarańczowy, bulion warzywny i kaszę jaglaną. Gotuje się pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Całość można jeszcze posypać prażonymi migdałami.


Imbir jako aromatyczna przyprawa w deserach

Imbir jest przyprawą aromatyczną. Z jego udziałem można przygotować smaczny deser, rodzaj budyniu. W misce miesza się syrop z karobu, mielony cynamon, starty kawałek korzenia imbiru, szczyptę startej gałki muszkatołowej i sól. Całość trzeba wymieszać rózgą kuchenną i mieszając wlać napój roślinny lub mleko. Powinno uzyskać się jednolitą konsystencję. Do tak przygotowanej aromatycznej bazy dodaje się nasiona chia i przelewa do pojemników, które powinny z tak przygotowanym budyniem stać w lodówce przynajmniej 8 godzin.


Jak dużo dziennie można spożywać imbiru?

Dziennie można zjeść do 20 g świeżego imbiru lub 4 g imbiru suszonego. Ostrożność w jedzeniu imbiru zalecana jest osobom z kamicą żółciową, problemami skórnymi, wysoką gorączką i tym zażywającym leki przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe czy obniżające ciśnienie.


Jak przechowywać imbir?

Korzeń imbiru to kłącze, pewnego rodzaju zgrubiałe latorośle, które magazynuje pożywienie dla całej rośliny. Kupując imbir warto wybrać ten o gładkiej, twardej skórce, bez fałd i odgnieceń. Świeży nie obrany imbir można przechowywać przez kilka tygodni w chłodnym suchym miejscu. Obrane i pokrojone w poprzeczne talarki kłącze można także zamrozić. Także starty lub posiekany imbir dobrze się mrozi. Imbir w proszku po otwarciu opakowania najlepiej przesypać do hermetycznego naczynia i zużyć możliwie najszybciej, ponieważ szybko traci swój aromat.


Jak stosować suszony imbir?

Jak jeść imbir? Świeży korzeń imbiru zastosowanie ma wtedy, gdy są dobre warunki do jego przechowywania. Suszony imbir działanie ma dużo mocniejsze od świeżych kłaczy. Imbir w proszku właściwości rozgrzewające ma też mocniejsze. Taki imbir jest jednak łatwiejszy w przechowywaniu. Suszony imbir na co stosować? Analogicznie do świeżego tylko z zachowaniem proporcji ilościowych.