Jaglanka i pieczone jabłka z cynamonem oraz inuliną
Maciej Szaciłło: Kasza jaglana jest bezglutenowym, lekkostrawnym, zasadowym i bogatym w krzem zbożem. Zawiera duże ilości białka, witaminę B1, B2 oraz B6. Ajurweda podkreśla jej neutralne termiczne oraz osuszające (z nadmiaru śluzu) właściwości. Proso idealnie wpisuje się w nasze menu w okresie jesienno-zimowym, szczególnie w czasie przeziębienia lub grypy. Ja sięgam tylko po lżej strawną i dobrze rozgotowaną kaszę jaglaną. Uwielbiam ją jeść np. w towarzystwie pieczonych jabłek z cynamonem.
Przepis pochodzi z książki Karoliny i Macieja Szaciłło "Projekt odporność. Dieta, porady, sprawdzone sposoby".
Łatwe, 30 minut, 1–2 porcje
S K Ł A D N I K I:
1 średniej wielkości jabłko przekrojone na pół i pozbawione gniazda nasiennego
1 łyżeczka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego
inulina do smaku
KASZA JAGLANA:
50 g kaszy jaglanej
250 ml wody
100 ml napoju owsianego Isola
1 szczypta nierafinowanej soli (np. himalajskiej lub kłodawskiej)
W Y K O N A N I E:
Połówki jabłka smarujemy pędzelkiem masłem sklarowanym i posypujemy obficie cynamonem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C z termoobiegiem. Pieczemy około 20 minut, aż będą przypieczone i miękkie. W tym czasie kaszę jaglaną z wodą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. Dodajemy mleko owsiane i gotujemy jeszcze 5–10 minut. Kaszę podajemy z pieczonymi jabłkami. Przed podaniem jabłka posypujemy inuliną.