Jajka faszerowane pesto z natki pietruszki

Jajka faszerowane pesto z natki pietruszki

2

Przepis pochodzi z książki Diany Pietraszewskiej "Szybkie dania keto. Książka o diecie keto napisana przez dietetyka." 

 

SKŁADNIKI:

• 4 jajka

• pęczek natki pietruszki

• 10 g sera parmezan

• 10 g pistacji

• 40 ml oliwy z oliwek

• ½ limonki

• przyprawy: sól, pieprz

• kiełki rzodkiewki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka z białek.

2. Przygotować pesto. Do blendera przełożyć umytą natkę pietruszki, dodać obrane pistacje i parmezan. Dorzucić ugotowane żółtka. Całość zalać oliwą i skropić sokiem z limonki. Blendować aż do uzyskania konsystencji pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Gotowy farsz przełożyć do rękawa cukierniczego (albo zwykłego worka, który należy zawiązać, a na jego końcu zrobić dziurkę) i wypełnić białka jajek.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE KCAL: 821 / B: 37,4 G / T: 71,3 G / W: 6,7 G / BP: 1,5 G