
Jarzynowa z kminem i czarnuszką
Maciej Szaciłło: To ukochana zupa mojej żony, którą przygotowuje w różnych wariacjach. Tym razem do jarzynowej z soczewicą dodała odżywczej, wypełnionej beta-karotenem i osuszającej z nadmiaru śluzu dyni z marchwią, korzeniem pietruszki, selera i cukinią. Do tego wzmacniająca odporność czarnuszka i kurkuma. Miska tej rozgrzewającej zupy doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Przepis pochodzi z książki Karoliny i Macieja Szaciłło "Projekt odporność. Dieta, porady, sprawdzone sposoby".
40 minut, łatwa. 4-5 porcji
S K Ł A D N I K I:
100 g wypłukanej i moczonej minimum godzinę czerwonej soczewicy, woda do gotowania soczewicy,
2 łyżki dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty),
1 łyżeczka czarnuszki,
2 drobno poszatkowane szalotki,
1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach,
1 średniej wielkości marchewka pokrojona w półplasterki,
1 średniej wielkości korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki,
100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę,
1 mała cukinia pokrojona w półplasterki,
100 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę,
3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę,
1 l wody,
3 liście laurowe,
1 łyżeczka kurkumy,
350 ml przecieru pomidorowego,
nierafinowana sól do smaku (np. himalajska lub kłodawska),
świeżo zmielony pieprz do smaku,
płatki chili do smaku (opcjonalnie)
DO PODANIA:
duży pęczek poszatkowanej pietruszki
W Y K O N A N I E:
Wypłukaną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka (najlepiej jest to zrobić w szybkowarze w 500 ml wody). Kiedy soczewica się gotuje, na maśle sklarowanym podsmażamy czarnuszkę około 30 sekund. Dodajemy szalotki i podsmażamy, aż się delikatnie zrumienią. Dodajemy kmin rzymski i podsmażamy przez chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy warzywa i wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe i kurkumę. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną, miękką soczewicę i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.