Przepisy

Jarzynowa z kminem i czarnuszką

17-11-2021

Maciej Szaciłło: To ukochana zupa mojej żony, którą przygotowuje w różnych wariacjach. Tym razem do jarzynowej z soczewicą dodała odżywczej, wypełnionej beta-karotenem i osuszającej z nadmiaru śluzu dyni z marchwią, korzeniem pietruszki, selera i cukinią. Do tego wzmacniająca odporność czarnuszka i kurkuma. Miska tej rozgrzewającej zupy doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Przepis pochodzi z książki Karoliny i Macieja Szaciłło "Projekt odporność. Dieta, porady, sprawdzone sposoby".

40 minut, łatwa. 4-5 porcji

S K Ł A D N I K I:

100 g wypłukanej i moczonej minimum godzinę czerwonej soczewicy, woda do gotowania soczewicy,

2 łyżki dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty),

1 łyżeczka czarnuszki,

2 drobno poszatkowane szalotki,

1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach,

1 średniej wielkości marchewka pokrojona w półplasterki,

1 średniej wielkości korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki,

100 g korzenia selera pokrojonego w kostkę,

1 mała cukinia pokrojona w półplasterki,

100 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę,

3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę,

1 l wody,

3 liście laurowe,

1 łyżeczka kurkumy,

350 ml przecieru pomidorowego,

nierafinowana sól do smaku (np. himalajska lub kłodawska),

świeżo zmielony pieprz do smaku,

płatki chili do smaku (opcjonalnie)

DO PODANIA:

duży pęczek poszatkowanej pietruszki

W Y K O N A N I E:

Wypłukaną soczewicę gotujemy, aż będzie miękka (najlepiej jest to zrobić w szybkowarze w 500 ml wody). Kiedy soczewica się gotuje, na maśle sklarowanym podsmażamy czarnuszkę około 30 sekund. Dodajemy szalotki i podsmażamy, aż się delikatnie zrumienią. Dodajemy kmin rzymski i podsmażamy przez chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy warzywa i wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe i kurkumę. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną, miękką soczewicę i pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.