Jelito drażliwe - IBS
Zespół jelita nadwrażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS; ZJN) to jedna z najczęstszych stawianych diagnoz na świecie. W moim gabinecie oczywiście przyjmuję pacjentów z takim rozpoznaniem, ale wiele osób podczas wywiadu zdrowotnego mówi o problemach z trawieniem, wzdęciami, uczuciem pełności oraz występowaniu biegunek i zaparć. Nieprawidłowa dieta jest jednym z powodów występowania tych dolegliwości, dlatego też odpowiedni dobór produktów stanowi zarówno prewencję, jak i leczenie tego schorzenia. Terapia zespołu jelita drażliwego wymaga indywidualnych zaleceń żywieniowych, które biorą pod uwagę samopoczucie, preferencje oraz możliwości przygotowywania posiłkó przez pacjenta.
dr Hanna Stolińska
Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny
Zespół jelita nadwrażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS; ZJN) to jedna z najczęstszych stawianych diagnoz na świecie. W moim gabinecie oczywiście przyjmuję pacjentów z takim rozpoznaniem, ale wiele osób podczas wywiadu zdrowotnego mówi o problemach z trawieniem, wzdęciami, uczuciem pełności oraz występowaniu biegunek i zaparć. Nieprawidłowa dieta jest jednym z powodów występowania tych dolegliwości, dlatego też odpowiedni dobór produktów stanowi zarówno prewencję, jak i leczenie tego schorzenia. Terapia zespołu jelita drażliwego wymaga indywidualnych zaleceń żywieniowych, które biorą pod uwagę samopoczucie, preferencje oraz możliwości przygotowywania posiłkó przez pacjenta.
Zalecenia żywieniowe zmniejszające dolegliwości zarówno w postaci zaparciowej, jak i biegunkowej zespołu jelita nadwrażliwego:
- małe posiłki, spożywane regularnie o stałych godzinach;
- ograniczenie smażenia na korzyść gotowania, pieczenia i duszenia;
- dbanie o świeżość posiłków w celu zmniejszenia ryzyka dodatkowych zatruć, odpowiednie przechowywanie żywności;
- wybór produktów spożywczych, które zawierają jak najmniej dodatków, czytanie etykiet;
- unikanie produktów o działaniu wzdymającym, szczególnie w postaci surowej (cebula,
czosnek, kapusta, jajka, papryka); - ograniczenie spożycia mleka, zwłaszcza przy występowaniu nadwrażliwości na laktozę;
- ograniczenie lub całkowita eliminacja kawy i mocnej herbaty, które nasilają kurczliwość
jelita; - eliminacja środków konserwujących zawierających
benzoesan o działaniu prozapalnym;
• eliminacja tłustych pokarmów, żywności przetworzonej i produktów fast food.
Osoby z zespołem jelita nadwrażliwego bardzo często borykają się z problemem nadmiernego gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym i wzdęciem brzucha, co bardzo utrudnia prawidłowe funkcjonowanie często już od początku dnia. W tym przypadku pomocne będą:
- regularne spożywanie posiłków, bez pośpiechu, przy stole;
- dokładne i bardzo powolne przeżuwanie pokarmu;
- niepopijanie posiłków, picie bardzo powoli, małymi łyczkami;
- unikanie płynów gazowanych, w tym gazowanej wody;
- unikanie rozmów podczas jedzenia;
- wyeliminowanie żucia gumy, ssania twardych cukierków;
- ograniczenie spożycia tłuszczu zwierzęcego, a zwłaszcza serów pleśniowych i twardych;
- eliminacja cukru z diety pod każdą postacią (owoce zawierające fruktozę w zależności od tolerancji, ale konieczne wykluczenie soków owocowych);
- regulacja udziału błonnika pokarmowego (przy nasilonych wzdęciach i biegunkach małe spożycie, zaś podczas zaparć większe);
- unikanie produktów ciężkostrawnych (tak samo jak podczas biegunki);
- bardzo często ulgę przynosi eliminacja laktozy oraz – przy potwierdzonej nietolerancji – również glutenu;
- stosowanie pieczenia, gotowania zamiast smażenia;
- regularna aktywność fizyczna, masaże brzucha, ciepłe kąpiele;
- pomocne w absorpcji substancji lotnych i zapachu są: szpinak, sałata, pietruszka, borówka oraz jogurt naturalny;
- prowadzenie dzienniczka żywieniowego i stopniowe wprowadzanie produktów, które mogą powodować wzdęcia;
- mimo uporczywych wzdęć należy dbać o urozmaicenie posiłków w celu uniknięcia niedoborów pokarmowych;
- należy bezwzględnie unikać spożywania piwa.
Szczegółowe zalecenia doboru produktów spożywczych obejmują w przypadku zaparć dietę bogatą w błonnik pokarmowy, zaś biegunek – dietę lekkostrawną.
Dieta FODMAP jest w tej chwili jedynym udokumentowanym w badaniach, zalecanym postępowaniem dietetycznym, przynoszącym korzyści znacznej grupie pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego oraz zespołem SIBO (przerostu bakteryjnego). Są to schorzenia zwykle występujące jednocześnie. Dieta ta polega na eliminacji produktów bogatych w fermentowane oligo, di i monosacharydy oraz poliole. Produkty bogate w cukry bardzo szybko ulegają fermentacji i nie są prawidłowo wchłaniane w jelicie cienkim, następnie przechodzą do jelita grubego w dużym stopniu niestrawione. Niestrawione produkty zostają spożytkowane przez drobnoustroje, które fermentują je i wytwarzają wodór, dwutlenek węgla i metan. Prowadzi to do nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.