Karp w orzechowej panierce

Karp w orzechowej panierce

18-12-2024

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI

  • 1kg fileta z karpia
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • olej
  • masło
  • 2 białka jajek

PANIERKA

  • 4 pełne łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

Wykonanie

1. Wymieszaj wszystkie składniki panierki.

2. Umytą rybę pokrój w paski szerokości około 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

3. Białka ubij.

4. Doprawioną rybę obtocz w ubitej pianie, a następnie w panierce.

5. Na patelni rozgrzej olej i masło. Smaż rybę na średnim ogniu, aż się zarumieni.

 

Rada Wioli

Tak przygotowany karp jest soczysty i chrupiący – głównie za sprawą orzechów. Rybę można usmażyć wcześniej, a przed podaniem wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed pieczeniem warto położyć na wierzch kilka wiórków masła.