Karp w orzechowej panierce
18-12-2024
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI
- 1kg fileta z karpia
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej
- masło
- 2 białka jajek
PANIERKA
- 4 pełne łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Wykonanie
1. Wymieszaj wszystkie składniki panierki.
2. Umytą rybę pokrój w paski szerokości około 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
3. Białka ubij.
4. Doprawioną rybę obtocz w ubitej pianie, a następnie w panierce.
5. Na patelni rozgrzej olej i masło. Smaż rybę na średnim ogniu, aż się zarumieni.
Rada Wioli
Tak przygotowany karp jest soczysty i chrupiący – głównie za sprawą orzechów. Rybę można usmażyć wcześniej, a przed podaniem wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed pieczeniem warto położyć na wierzch kilka wiórków masła.
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły