
Karp w płatkach migdałowych
2
Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.
Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem.
SKŁADNIKI:
- 1 kg karpia
- sok z cytryn
- masło klarowane
- 200 g płatków migdałowych
- 3 łyżki miodu
- mały kawałek startego korzenia imbiru
- sól morska
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.
Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać ok. 15 minut.
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły